Europæiske ministre frygter splittelse i Ukraine

Flere europæiske lande udtrykker stærk bekymring over situationen på Krim-halvøen, hvor bevæbnede prorussiske aktivister har belejret en parlamentsbygning.

- Vi er bekymret over begivenhederne på Krim. Det vigtigste er at undgå, at Ukraine bliver delt, siger den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen.

Den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, advarer om, at belejringen kan føre til en større konflikt i regionen.

- Bevæbnede mænds belejring af regeringsbygningerne i den ukrainske Krim-region kan føre til en regional konflikt, siger Radoslaw Sikorski.

- Dette er et drastisk skridt, og jeg advarer bagmændene og dem, som har tilladt dem at gøre dette, for det er sådan, at regionale konflikter begynder. Det kan være meget farligt, siger udenrigsministeren.

Torsdag har det russiske forsvar sat kampfly i alarmberedskab i grænseområdet op mod Ukraine.

Ukraine har efterfølgende sendt en advarsel til Rusland om, at enhver form for troppebevægelse omkring den russiske flådebase på ukrainsk territorium vil blive betragtet som aggression.

Ukraine har torsdag også indkaldt den russiske udsending i Kijev til møde med krav om straks at komme i dialog med regeringen i Moskva.

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, appellerer til Rusland om ikke at gribe ind i konflikten i Ukraine.

- Jeg er bekymret over udviklingen på Krim. Jeg appellerer til Rusland om ikke at gribe til handling, der kan føre til, at situationen eskalerer eller skaber misforståelser, skriver Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip