Europæiske og amerikanske aktier tager alvorligt dyk

Computerskærme verden over har vist røde tal på de internationale børser hele mandag, hvor blandt andre de europæiske fortsætter et markant dyk, som eksempelvis i Frankrig og Holland, hvor aktierne er faldet med syv procent.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I USA er Dow Jones-indekset faldet med 5,8 procent, mens det danske C20 Cap-aktieindeks ligeledes tager et ordentligt dyk på 5,6 procent forud for lukningen klokken 17.

I Storbritannien falder indekset til dets laveste niveau i knap tre år, da de førende aktier gik i rødt med et samlet fald på 5,8 procent. Det er det største fald på en enkelt dag siden september 2011.

- Der sker en lavine-effekt, siger Mark Ward, som leder afdelingen for handel på Sanlam Securities, der rådgiver om handler.

- Hver eneste ordre har været "sælg" i dag, over hele linjen. Så folk tror tydeligvis, at vi ikke har ramt bunden endnu, siger Mark Ward til Reuters.

Det store fald er formentlig afledt af uroen på det kinesiske finansmarked, hvor industrien har haft en turbulent periode, som påvirker resten af verdensøkonomien.

Kinesiske myndigheder har kastet mange ressourcer efter at standse børsfaldet.

Også de græske aktier er berørt af situationen i Kina og ikke mindst rygterne om, at grækerne muligvis snart skal til stemmeurnerne. Premierminister Alexis Tsipras meddelte i sidste uge, at han træder tilbage.

Faldet på den græske børs lyder på 11,3 procent mandag eftermiddag, en halv time før kassen skulle gøres op ved børslukningen.

Allerede tidligere på dagen mandag oplevede det paneuropæiske indeks FTSEurofirst 300 det største dyk på en enkelt dag siden september 2011. Faldet er nu på 7,2 procent.

Bekymringer over udviklingen i Kina ramte også indekset hårdt i sidste uge, da det oplevede det største ugentlige fald siden august 2011.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip