Europæiske statsborgere fanget i Nairobi-angreb

Flere hundrede danske statsborgere har meldt sig til den såkaldte danskerliste i Kenya. Det var imidlertid endnu uvist sent lørdag aften, om der var danskere til stede ved angrebet.

»Ambassaden er på sagen og er ved at undersøge, hvor mange danskere, der er i Nairobi,« oplyste den vagthavende ved Udenrigsministeriets Borgerservice.

Den danske ambassade i Kenya skriver om situationen på ambassadens Facebook-profil:

»Det frarådes at bevæge sig i nærheden af Westgate, og der bør udvises største agtpågivenhed. Undgå større forsamlinger og følg situationen. Flere shopping centre i Nairobi er lukket af sikkerhedshensyn, herunder Village market, Capital Centre, The Junction og Prestige Plaza«.

Fem svenskere var ifølge SVT Nyheter i butikscenteret under angrebet. En svensk kvinde ved navn Christina Wilson fortæller det svenske medie, hvordan hun og hendes 14-årige datter måtte gå i dækning på gulvet i deres bil, der holdt parkeret foran centeret, mens der i tyve minutter var skyderi uden for bilen. Hun tog lyden af sin telefon, så de ikke blev opdaget i bilen, som de siden flygtede fra. På deres vej væk fra centeret passerede de blandt andet en mand, der var blevet skudt i hovedet.

Ifølge Aftenposten.no undslap fire nordmænd fra skyderierne. To af dem måtte gemme sig på et dametoilet i centeret under angrebet.

Den militante gruppe al-Shabaab, der er al-Qaedas forgrening i Somalia, har lørdag aften erkendt at stå bag angrebet på butikscenteret, der ifølge al-Shabaab er sket som hævn for Kenyas militære intervention i Somalia.

Lørdag aften kom det frem, at kenyansk politi og militær havde isoleret gerningsmændene på en etage i butikscenteret. En af gerningsmændene, der blev anholdt efter angrebet, er siden død af sine kvæstelser, mens fire andre er blevet arresteret, oplyste kenyanske embedsfolk til BBC Africa lørdag.

Regeringen i Kenya har ved flere lejligheder beskyldt den militante gruppe al-Shabaab for at stå bag bombe- og granatangreb på kirker og sikkerhedsstyrker, og al-Shabaab har tidligere truet med at slå til mod netop Westgate-centret.

Dagens Gossip