Europaparlamentet kræver penge retur fra Messerschmidt

Det var ulovligt, da Morten Messerschmidt (DF) i 2013 brugte 120.700 kroner i tilskud fra Europaparlamentet til Dansk Folkepartis sejltur med skonnerten 'Halmø'.

Det konkluderer Europaparlamentets præsidium mandag aften efter en indstilling fra parlamentets generalsekretær, Klaus Welle. Det oplyser en kilde efter mødet til Ritzau.

Sejlturen levede ikke op til EU's regler om, at midlerne ikke må bruges på at promovere nationale partier og kandidater eller til at føre valgkamp for. Og derfor skal pengene betales tilbage.

Turen på den over 100 år gamle skonnert 'Halmø' blev brugt til at fragte Morten Messerschmidt, formand Kristian Thulesen Dahl og andre ledende DF'ere rundt til 16 danske havnebyer for at promovere Dansk Folkeparti.

Parlamentet har mandag også besluttet at indlede en proces mod afvikling af Messerschmidts europæiske parti, Meld, da partiet ikke opfylder kravet om at være repræsenteret i syv medlemslande.

Også den tilhørende fond, Feld, er omfattet af denne afviklingsproces.

Præsidiet vil nu orientere partiet om beslutningen. Dermed ventes Meld - efter en måneds svarfrist - formelt at kunne være opløst omkring 25. december. Morten Messerschmidt har tidligere sagt, at partiet vil blive afviklet inden udgangen af 2015.

Allerede i sidste uge skrev Morten Messerschmidt på Facebook, at parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, indstillede til præsidiet, at DF skal betale støttepengene tilbage.

Messerschmidt skrev, at han var forundret over Welles konklusion. Han lovede dog, at Dansk Folkeparti vil betale pengene tilbage, hvis parlamentet formelt godkendte anbefalingen.

Og det er altså konklusionen efter mandagens møde i præsidiet.

Men Morten Messerschmidt er stadig "uenig i vurderingen" af anvendelsen af EU-midler og fastholder, at turen alene havde sigte på at diskutere EU. Det siger han til Politiken.

- Det har handlet om lancering af mig i mit virke som europaparlamentariker, at jeg var om bord på skibet og talte om EU-relevante ting, siger Messerschmidt til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip