Europarådet advarer om store huller i Europas demokrati

Skrevet af admin

27/04/2016

Dagens topnyheder

Grundlæggende menneskerettigheder, demokratiet og sikkerheden er truet rundt omkring i Europa, advarer Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, onsdag i en temmelig dyster årsrapport.

- Det er ikke bare forkert. Det er også farligt, siger Jagland ved fremlæggelsen af sin årsrapport, der "udstiller Europas demokratiske mangler".

- Hvis vi ikke står ved vores demokratiske principper og håndterer vores problemer i fuld respekt for menneskerettighederne, så vil situationen bare blive endnu værre, siger han.

Europarådet, der overvåger demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i sine 47 medlemslande, fastslår, at der ud over Europa er "huller i systemerne af kontroller og balancer, der skal lægge en dæmper på magthaverne.

I øjeblikket kæmper Europa med mange alvorlige udfordringer, herunder terror og fortsatte konflikter, mens ukoordinerede reaktioner på migrationskrisen har udløst kaos ved mange europæiske grænser.

Kombineret med den fortsatte økonomiske usikkerhed giver det grobund for nationalister og fremmedhadere, der udnytter folks bekymringer, mener Europarådets generalsekretær.

- Hadforbrydelser, antisemitisme og islamofobi er på vej op. Tillid til staten og de europæiske institutioner er på vej ned, skriver Jagland i sin årsrapport.

Han ser samtidig "en farlig tendens i retning af lovgivningsmæssig nationalisme", hvor lande gennemfører nye regler, der risikerer at bryde med internationale standarder i forhold til behandlingen af flygtninge og migranter.

Europarådet siger også, at der det seneste år er sket en forværring af journalisters sikkerhed i næsten halvdelen af Europarådets medlemslande, og at mangfoldigheden i medielandskabet er utilfredsstillende i 26 af de 47 lande.

Både når det gælder indblanding i mediernes indhold og ytringsfriheden på internettet ser det temmelig sort ud i mange lande, fastslår Jagland i sin årsrapport.

Vold mod journalister, der rapporterer om magthaverne, er alvorligt nok i sig selv, men i lande som Rusland, Tyrkiet og Ukraine bliver gerningsmændene ofte ikke retsforfulgt.

Samtidig risikerer journalisterne selv at ende bag tremmer, og det er med til at skabe en kultur, hvor de er bange for at rapportere om kontroversielle emner, der kan genere magthaverne.

Danmark er ikke nævnt i årsrapporten fra Thorbjørn Jagland, der har været generalsekretær for Europarådet siden 2009.

/ritzau/