Europarådet holder dør på klem for Rusland

Ruslands medlemmer i den europæiske forsamling, der vogter over Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, får lov at blive siddende.

Europarådets Parlamentariske Forsamling har på sit møde onsdag i Strasbourg besluttet ikke at gå skridtet videre og helt fratage den russiske delegations plads i rådet.

Det skal ses som et tegn på Europarådets "vilje til en åben og konstruktiv dialog".

De russiske medlemmer har dog stadig ikke lov til at stemme i rådet, og de er også stadig udelukket fra at sidde med i en række af rådets organer samt sende valgobservatører ud med rådet.

Det besluttede et flertal af medlemmerne i april sidste år som reaktion på Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim. De sanktioner blev forlænget i januar.

Onsdag debatterede forsamlingen, om de skulle tage endnu et skridt og helt lukke døren i til de russiske medlemmerne. Men så vidt gik det ikke.

Rådet er af den overbevisning, at "en åben dialog i god tro mellem forsamlingen og den russiske delegation" er vigtig for at finde en løsning på konflikten i Østukraine og annekteringen af Krim.

Det er på trods af, at der har været "klar mangel på fremskridt".

Et af kravene for at lukke russerne ind i varmen igen er, at Rusland overholder Minsk-aftalerne, der sigter mod at skabe fred i Ukraine.

Siden sanktionerne i april 2014 har den russiske delegation ikke været en del af Europarådets arbejde.

Som reaktion på forlængelsen af sanktionerne i januar meldte lederen af delegationen, Aleksej Pusjkov, ud, at den ville suspendere sin deltagelse til mindst slutningen af 2015.

Europarådet blev oprettet i 1949, hvor Danmark var en af medstifterne. Rådets opgaver består blandt andet i at sikre, at de 47 medlemslande overholder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Danmark har fem medlemmer i den parlamentariske forsamling.

/ritzau/

Dagens Gossip