Europarådet kalder danske asylstramninger ondsindede

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

- At ville fratage flygtninge deres værdier er ondsindet og misforstået.

Sådan lyder det fra Nils Muiznieks, der er Europarådets menneskerettighedskommissær, skriver DR Nyheder.

Han er dybt bekymret over, at Danmark er på vej med stramninger på flygtninge- og asyllovgivningen, og har derfor sendt et brev med kritikken til Inger Støjberg (V), integrations- og udlændingeminister.

Lovforslaget om stramninger blev tirsdag førstebehandlet i folketingssalen, hvor det i første omgang er stemt igennem af regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne, der har forhandlet lovgivningen.

Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, meddeler fredag til Ritzau, at Støjberg ikke vil kommentere sagen.

Europarådet består af 47 lande, der blandt andet har udarbejdet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Rådets menneskerettighedskommissær finder nogle aspekter af lovforslaget særligt bekymrende.

For det første retter Europarådet kritik mod, at familier skal vente tre år, før de kan blive genforenet med deres nærmeste ved hjælp af familiesammenføringen.

Dernæst finder rådet det problematisk, at man fratager flygtninge deres værdigenstande, og det bliver også kritiseret, at Danmark fremover kun vil tage kvoteflygtninge, der har "integrationspotentiale".

Det er ikke første gang det internationale samfund retter et kritisk blik mod de danske flygtningestramninger.

FN's Flygtningehøjkommissariatet bed også mærke i, at Danmark har strammet yderligere for flygtninges adgang.

- Regeringens forslag sigter åbenlyst mod at sende et signal om at gøre det "mindre attraktivt" for folk at søge asyl i Danmark, og det er en dybt bekymrende reaktion på de humanitære behov, skriver Flygtningehøjkommissariatet på sin hjemmeside.

/ritzau/