Europas aktier retter sig en smule efter morgenmassakre

Det toneangivende britiske aktieindeks, FTSE 100, har i løbet af fredag formiddag rettet sig en smule op, efter at indekset faldt gevaldigt fra morgenstunden oven på briternes nej til fortsat EU-medlemskab.

Efter få minutters handel faldt indekset med 7,5 procent. Men omkring middagstid havde faldet fortabt sig en smule, så tabet lød på knap fem procent.

- Markederne har rettet sig en del, efter at vi i den første halve time så et meget stort pres. Der er nu faldet lidt mere ro på, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

Værst går det ud over de britiske bankaktier. Lloyds Banking Group ligger og roder rundt i bunden af indekset med et fald på næsten 21 procent, mens også storbanken Barclays er blevet knap 20 procent mindre værd på børsen i London.

Det er dog bedre - eller mindre dårligt - end fra morgenstunden, da Barclays og Lloyds faldt med henholdsvis 25,6 og 23,7 procent.

- Det kendetegner stemningen i hele Europa i dag, siger Ole Kjær Jensen og uddyber:

- Usikkerheden i det britiske finanscentrum er enorm, og det går hårdest ud over bankaktierne. Lige nu er der ingen, der ved, hvad der kommer til at ske.

Også de toneangivende europæiske indeks i Tyskland og Frankrig får tæsk.

I Frankfurt falder de tyske aktier med næsten syv procent. I Paris dykker CAC40-indekset over otte procent.

Briternes valg om at forlade EU-samarbejdet sendte natten til fredag dansk tid chokbølger gennem de finansielle markeder verden over. I både Japan og Australien faldt aktierne med mere end tre procent.

- Alle er nervøse. Hvad er følgeeffekterne? Det ved vi ikke. Man holder øje med Holland, og om de også pønser på en folkeafstemning.

- Egentlig bør vi også holde øje med vores egen lille andedam her i Danmark, om det samme kommer til at ske, siger Ole Kjær Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip