Europas banker står bedre rustet til skrækscenario

Skrevet af admin

30/07/2016

Mest læste i dag

Bankerne i eurozonen, samt i de øvrige EU-lande, står stærkere end i 2014, viser en omfattende stresstest, som Den Europæiske Banktilsynsmyndighed har gennemført.

En lignende stresstest blev foretaget for to år siden.

Resultatet af den seneste europæiske banktest viser, at "bankerne i eurozonen er mere robuste", konkluderer Den Europæiske Centralbank, ECB, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

- Der er klare fremskridt. Det er dog vigtigt at sige, at dette ikke betyder, at alt er fuldstændig perfekt, noterer Andrea Enria, formand for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, til dpa.

EU-Kommissionen bekræfter billedet. Kommissionen skriver, at testen overordnet bekræfter, at "bankerne i stigende grad er robuste".

Det går imidlertid ikke lige godt alle steder. Den italienske bank Banca Monte dei Paschi di Siena klarer sig dårligst af de 51 banker i testen.

Banca Monte dei Paschi di Siena, som ifølge nyhedsbureauet AFP er den ældste i verden, vil få alvorlige problemer, hvis man opsætter et skrækscenario for økonomien.

Både Jyske Bank, Danske Bank og Nordea melder i forlængelse af testen, at den bekræfter et solidt og stærkt udgangspunkt i tilfælde af krise for bankerne.

Danske Bank konstaterer i en meddelelse sent fredag aften, at testen viser, at banken "har en solid margin i forhold til kapitalkravene".

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed indledte den nye stresstest i februar for at tjekke op på robustheden i banksystemet i EU. Det skete ved at undersøge de 51 banker, som dækker over 70 procent af banksektoren i EU.

Stresstesten indeholdt resultater fra 123 banker i det seneste sundhedstjek i 2014. Dengang dumpede 24 banker testen.

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed siger, at det lavere antal banker, som man denne gang har udsat for stresstest, er et udtryk for, at man vil fokusere på større banker og overlade sundhedstjek af mindre banker til nationale myndigheder.

Der var ikke inkluderet banker for Portugal og Grækenland i undersøgelsen.

/ritzau/