Europas højrefløj ser brexit som chance for EU-reform

Skrevet af admin

17/06/2016

Dagens topnyheder

Europas største partier på den yderste højrefløj lovede fredag hinanden at arbejde hen mod et "patriotisk forår", som skal give EU-medlemslandene mere magt og bremse op for indvandringen fra Mellemøsten og Nordafrika.

Fredagens møde i den østrigske hovedstad, Wien, finder sted seks dage inden briternes såkaldte brexit-folkeafstemning.

En sådan afstemning er der flere af de EU-skeptiske partier i det øvrige Europa, der ligeledes håber at få.

Hvis det bliver et brexit, altså et nej til fortsat EU-medlemskab i Storbritannien, kan det føre til et nyt "Europa a la carte", mener Marine Le Pen, der er partileder for det franske Front National.

- Selv hvis vi ikke får et brexit, vil det være et enormt, nyt problem for EU, som har lovet at give Storbritannien særrettigheder, hvis de bliver, som andre lande ikke har. Så det kan være begyndelsen på Europa a la carte, siger Le Pen.

Værten for mødet mellem højrefløjspartierne, Heinz-Christian Strache fra det østrigske Frihedsparti, ser ligeledes muligheder for at kræve grundlæggende ændringer inden for EU i kølvandet på den britiske afstemning.

Folkeafstemninger som den britiske er den eneste måde at "stoppe, inddæmme og korrigere det politiske etablissement i vigtige spørgsmål", siger han på en fælles pressekonference.

Han varsler et tættere samarbejde fremover mellem de EU-skeptiske højrepartier i Europa, som er fælles om en dyb skepsis over for indvandring og EU's indflydelse i medlemslandene.

Foruden Frihedspartiet og Front National deltog blandt andre tyske AfD og Liga Nord fra Italien.

- Vi er forskellige partier. Vi er forskellige i vores indhold. Men der er også emner, vi er enige om, siger Strache.

- Vi vil sende et signal med det Patriotiske Forår. Efter en lang politisk vinter i EU, vil vi have Europa til at blomstre igen, siger han.

/ritzau/Reuters