Europol: Der kommer sandsynligvis flere terrorangreb

Europa kan forvente flere terrorangreb udført af Islamisk Stat, der stod bag attentaterne i Paris i weekenden, hvor mindst 129 mennesker blev dræbt.

Det forudser Europols chef, Rob Wainwright, der torsdag deltager i en høring i Europaparlamentet i Bruxelles.

- Vi har at gøre med en meget alvorlig, veludrustet, beslutsom, international terrororganisation, der nu er aktiv i Europas gader, siger Rob Wainwright.

- Det er derfor rimeligt at antage - uden at overdrive - at flere angreb er sandsynlige, og vi står derfor overordnet set over for den alvorligste terrortrussel mod Europa i over 10 år, siger Europol-chefen.

Han siger, at det angreb, som Isis - et andet navn for Islamisk Stat - har gennemført i Paris, er "en meget alvorlig optrapning" af terrortruslen i Europa.

- Det er en klar hensigtserklæring fra Isis om at eksportere sit brutale terrorbrand til Europa og den internationale scene i det hele taget, siger Rob Wainwright.

Han siger, at de europæiske sikkerhedstjenester siden terrorangrebet i Mumbai i 2008 har frygtet, at vilkårlige skyderier på offentlige steder kombineret med selvmordsbombninger også ville komme til Europa. Og det er nu sket.

I november 2008 stormede 10 bevæbnede islamister i et koordineret angreb to luksushoteller, et jødisk center, en restaurant og en jernbanestation i den indiske millionby Mumbai. 166 mennesker blev dræbt, mens flere end 300 blev såret.

Høringen i Europaparlamentet finder sted dagen før et hasteindkaldt møde i Bruxelles, hvor EU's justitsministre fredag skal diskutere øget europæisk samarbejde gennem blandt andet Europol for at forhindre terrorplaner.

Samtidig har belgisk politi torsdag - blot få kilometer fra Europaparlamentet - gennemført seks nye politiaktioner rundt omkring i Bruxelles.

Her er politiet gået efter familie, venner og andre med tilknytning til en af selvmordsbomberne fra Paris.

/ritzau/

Dagens Gossip