Eurovision-overforbrug kan koste turister i København

Skrevet af admin

18/08/2014

Dagens topnyheder

Der er ingen tvivl om, at det kan gå ud over arbejdet med at fremme turismen i hovedstaden, hvis Wonderful Copenhagens bevillinger skæres for at dække underskuddet i Eurovision.

Det vurderer lektor og centerleder for turisme, kultur og management på CBS Lise Lyck, efter dele af den københavnske turistbranche advarer om konsekvenserne, hvis overforbruget ved Eurovision går ud over Wonderful Copenhagens bevillinger.

- Wonderful Copenhagens funktion er der ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved - det er et vigtigt organ, siger hun.

- Men på den anden side er det lige så klart, at det er offentlige penge. Politikerne skal sikre sig, at offentlige penge bliver brugt fornuftigt, tilføjer Lise Lyck.

Tirsdag mødes medlemmerne i Hovedstadens Regionsråd for behandle sagen om det massive underskud på budgettet i forbindelse med Eurovision 2014.

Forud for mødet har erhvervsorganisationen Horesta sammen med en række virksomheder sendt et åbent brev til politikerne.

Branchen frygter, at det vil koste dyrt på turismekontoen, hvis Wonderful Copenhagens bevillinger fra det offentlige skæres for at dække underskuddet. Det kan koste både arbejdspladser og skatteindtægter i Hovedstaden, lyder advarslen.

Hos Horesta frygter direktør Katia K. Østergaard, at indsatsen for dansk turisme vil blive sat "år tilbage".

- Forløbet har været mere end beklageligt. Men vi opfordrer politikerne til at finde en løsning, som ikke i den sidste ende medfører en endnu højere regning til skatteyderne, siger Katia K. Østergaard i en pressemeddelelse.

Ifølge Lise Lyck gælder det nu om at få genoprettet tilliden til Wonderful Copenhagen fremadrettet.

Derfor hviler der et stort ansvar på skuldrene af den nye formand, der skal tage over efter Michael Metz Mørch, som har trukket sig fra posten i kølvandet på millionunderskuddet.

- Det bliver en vigtig opgave for den nye formand at følge op på kontrolmekanismerne og den daglige drift. Der skal en anden virksomhedskultur til, om hvordan man forvalter offentlige midler, siger Lise Lyck.

Desuden skal der bedre styr på kontrakter og ansættelsesforløb i organisationen, siger hun.

- Hele sagen har været præget af manglende professionalisme, og det er netop hvad dansk turisme har kæmpet mod gennem flere år.

- Derfor kommer denne sag meget på tværs af den udvikling, der gerne skulle være inden for dansk turisme. Det er et stort tilbageslag, siger Lise Lyck.

Oprindelig lød budgettet for Eurovision 2014 på 34,6 millioner kroner. Showet endte dog med at blive tre gange så dyrt og kom i stedet til at koste 112 millioner kroner.

/ritzau/