EUs banktilsyn trækker ud

Tyskland og Frankrig har indgået et kompromis, der midlertidigt bilægger en strid om tidsplanen for et nyt europæisk banktilsyn. Det bekræfter kilder ved EU-topmødet i Bruxelles.

Aftalen er ifølge flere kilder tæt på forhandlingerne et klassisk, tvetydigt EU-kompromis, hvor udskiftningen af et enkelt ord gør, at både præsident François Hollande og forbundskansler Angela Merkel kan fremstå som, at de fik deres vilje.

Der kommer til at stå i topmødets slutdokument, at man vil have "enighed" om banktilsynet ved EU-topmødet i december. Oprindeligt var der lagt op til, at der i teksten skulle stå, at arbejdet med at etablere banktilsynet var "afsluttet" ved årets udgang.

Kompromisset betyder, at banktilsynet næppe er klar til at gå i aktion allerede ved årsskiftet - som Frankrig havde ønsket.

Til gengæld bliver det heller ikke nødvendigvis skubbet helt så langt ud i fremtiden, som Tyskland havde ønsket.

Den løsning giver også mere tid til lande som Danmark og Sverige, der overvejer at gå med, men som blandt andet på grund af deres position uden for euroen vil have løst en række juridiske problemer, før de beslutter eventuelt at deltage.

Kilder fra flere af de lande, der har ført ordet i debatten, siger, at de 27 EU-lande er enige om at gøre "den juridiske ramme" klar til december.

Men der er tvivl om, hvad det egentlig indebærer. Dog synes det at stå helt klart, at banktilsynet ikke kan gå i gang med at overvåge problembanker allerede fra januar, sådan som EU-Kommissionen havde lagt op til.

Men det ventes at kunne komme gradvist i gang i løbet af 2013.

Banktilsynet skal overvåge banker i først og fremmest de 17 eurolande og kunne gribe ind og i yderste konsekvens lukke banker. Den nye myndighed er åben for deltagelse fra lande uden for euroen.

Den danske regering har som betingelse for at kunne deltage blandt andet krævet indflydelse i tilsynets ledelse.

 

Dagens Gossip