EU's Barroso laver huskeliste for sit sidste år

Skrevet af admin

22/10/2013

Dagens topnyheder

Der er ikke lagt op til, at EU det næste års tid tager fat på nye, store reformer eller finder på noget helt nyt at lovgive om.

Det sidste år med kommissionsformand José Manuel Barroso ved roret i Bruxelles kommer i høj grad til at handle om at sejle de skibe i havn, som allerede er sat i søen. Fra de nye tobaksregler over bankunionen til flere initiativer for at få gang i økonomien og skabe job.

Det fremgår af kommissionens årlige arbejdsprogram, som Barroso tirsdag har præsenteret i Bruxelles.

- 2014 bliver et år, hvor vi leverer og gennemfører. Det er kun med beslutsom og utrættelig handling, at vi kan vise Europas borgere og virksomheder, at de tillidsfuldt kan se fremtiden i møde, siger Barroso i en pressemeddelelse.

Der er 26 punkter på den prioriterede liste over det, Barroso-kommissionen satser mest på at få færdigt, inden dens mandat udløber 31. oktober næste år.

Reelt er arbejdstiden dog meget kortere, da EU-Parlamentet allerede så småt begynder at være præget af valgkampen op til parlamentsvalget næstsidste uge af maj næste år. Reelt taler man i Bruxelles om, at lovgivningsvinduet lukker omkring februar.

Der er dog også betydelig usikkerhed om flere af de 26 punkter.

Blandt dem er et omdiskuteret databeskyttelsesdirektiv. EU-Parlamentet har netop meldt sig klar til forhandling. Men medlemslandene er langt fra enige.

Med på listen er også den kontroversielle skat på finansielle transaktioner - kaldet FTT - som 11 lande overvejer at indføre i deres begrænsede kreds. Den proces har ligget stille på det seneste.

Derimod er der fart og ambitioner i forsøget på at enes om flere elementer i det, der allerede fra næste sommer skal udgøre fundamentet for den nye bankunion.

Medlemslandene håber at blive enige om deres holdning i år, så de kan gå i gang med at forhandle med parlamentet.

Kommissionens fulde arbejdsprogram for 2013-14 har i alt 90 punkter.

Det består af 58 initiativer i form af lovforslag, strategier og analyser, 18 forslag til at forenkle allerede eksisterende regler eller lette administrative byrder og 14 gamle forslag, der bliver helt trukket tilbage.

/ritzau/