EU's handelskommissær vil have ny international domstol

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, foreslår at oprette en helt ny international domstol, der skal afgøre tvister om investeringer på tværs af landegrænser.

Malmström præsenterer onsdag sit forslag for Europaparlamentets udvalg for international handel som led i et forsøg på at lægge en dæmper på udbredt modstand mod et centralt element i de igangværende frihandelsforhandlinger mellem EU og USA.

- Vi forsøger at skabe en nyt, moderne system for tvist-bilæggelse inden for investeringsområdet, siger Malmström.

Hun skitserer et system, som hun siger "sort på hvidt" skal fjerne enhver tvivl om, at suveræne regeringer har ret til at bestemme.

- Aftaler er hidtil skrevet mere med henblik på at beskytte investeringer end for at beskytte regeringers ret til at lovgive. Det vil ikke længere være tilfældet, siger kommissæren.

Malmström erkender i parlamentet, at det vil tage tid at etablere en ny international domstol.

Derfor præsenterer hun også en række forslag til, hvordan man allerede nu kan justere på aftalen med USA, så der bliver ændret på systemet for udpegelse af voldgiftsmænd, og så der indføres en appelmulighed.

Spørgsmålet om, hvordan man løser uenigheder om investeringer, har været en af de store forhindringer i frihandelsforhandlingerne mellem EU og USA.

Det eksisterende system, der er kendt under forkortelsen ISDS, gør det muligt for virksomheder at lægge sag an mod regeringer, hvis de mener, at deres investeringer er truet af lokale krav til for eksempel sundhed og sikkerhed.

ISDS indgår allerede i omkring 1400 andre af EU's handelsaftaler.

Særligt i forholdet til USA har mange forbrugerorganisationer og medlemmer af Europaparlamentet frygtet, at store amerikanske virksomheder vil benytte mekanismen til at udfordre EU's fødevare- og miljølovgivning.

EU-parlamentarikerne stiller onsdag mange spørgsmål og flere lufter stor skepsis over for Cecilia Malmströms kompromisforslag. Torsdag præsenterer hun det for EU-landenes handelsministre, når de samles til møde i Bruxelles.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip