EUs nye medlem har sit at slås med

Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, erklærede kroaterne for medlemmer af »den europæiske familie«, inden forhandlingerne fortsatte.

Gældskrisen har sendt tilliden til EU i bund i EU-landene. Men i Kroatien bakker befolkningen op om projektet. Kroatien sendte EU-medlemskabet til folkeafstemning i januar 2012, og 66 procent stemte for.

Men selv om kroaterne er begejstrede for EU, så er det et land med sit at slås med, der træder ind som nyeste EU-medlem. Økonomien er i recession for femte år i træk, og arbejdsløsheden er steget fra 13,4 procent i 2008 til 20,4 i år. Befolkningens gennemsnitsalder stiger, allerede i dag er 17,4 procent over 64 år gammel, og befolkningen falder i antal. I 1991 var der 4,7 millioner kroater. I dag er der 4,3 millioner, og det er ikke kun på grund af det store antal serbere, der forlod landet under krigen i det tidligere Jugoslavien. Massiv udvandring spiller også ind.

»Kroatien har de samme problemer som en række andre central- og østeuropæiske lande,« konstaterer Gerald Knaus, leder af tænketanken European Stability Initiative over for BBC.

Omvendt påpeger eksperten, at Kroatien, målt med politiske alen har bevæget sig med syvmileskridt efter krigen, hvor landet stod så isoleret, at det kun var Tyrkiet, der sendte sin præsident til begravelsen, da Kroatiens nationalistiske og autoritære præsident, Franjo Tudjman, døde i 1999.

Ifølge Kroatiens udenrigsminister, Vesna Pusic, har EU-optagelsesprocessen været en vigtig udvikling af landet. Centrale krav for flueben fra EUs side har blandt andet været udleveringen af kroater til krigsforbrydertribunalet i Haag.

»Vi har brugt processen til at bygge vores egne institutioner op og stabilisere vores stat,« sagde Vesna Pusic under et besøg i Bruxelles.

Dagens Gossip