EU's økonomikommissær vil være liberal spidskandidat

Skrevet af admin

30/11/2013

Dagens topnyheder

EU's økonomikommissær Olli Rehn går efter at blive de liberales spidskandidat ved valget til EU-Parlamentet i maj næste år.

- Jeg er klar til at søge spidskandidaturet til næste forår, siger den finske kommissær lørdag ifølge sin talsmand ved kongressen for de liberale partiers europæiske alliance, Alde, i London.

Det er ellers den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, som står i spidsen for Aldes gruppe i Europaparlamentet. Med sine 85 parlamentsmedlemmer er gruppen den tredjestørste i parlamentet efter de kristelige demokrater og socialdemokraterne.

Den 60-årige Verhofstadt har hidtil ikke lagt op til at ville rømme posten som gruppeformand.

Men han udfordres altså nu af den ni år yngre EU-kommissær, som især har stået i rampelyset i forsøget på at få euroen på ret kurs under gældskrisen.

Olli Rehn melder sig efter eget udsagn på banen efter opfordringer fra flere af Aldes medlemspartier.

- Jeg har jo længe beskæftiget mig med europæiske opgaver, og jeg er klar til at fortsætte mit arbejde med at forny Europa, siger Olli Rehn ifølge nyhedsbureauet FNB i en pressemeddelelse fra sit finske parti Centerpartiet.

Hvis han bliver valgt til liberal spidskandidat, vil han også kunne bringe sig i spil som ny formand for EU-Kommissionen, når José Manual Barrosos afløser skal findes i efteråret 2014.

Her har socialdemokraterne allerede kørt EU-Parlamentets nuværende formand, Martin Schulz, i stilling som ny kommissionsformand.

Olli Rehn har været EU-kommissær siden 2004. Inden han for snart fire år siden fik ansvaret for økonomiske og monetære anliggender, var han udvidelseskommissær.

Den liberale partialliance Alde vælger sin spidskandidat i begyndelsen af februar næste år.

Det har tidligere været medlemslandene, der udpegede en kandidat til kommissionsformandsposten. I Lissabon-traktaten blev det imidlertid tilføjet, at formanden skal vælges "under hensyntagen til valget til Europaparlamentet".

Der er langt fra enighed om, hvordan sætningen skal tolkes og hvor meget magt, den flytter rundt på mellem medlemslandene og parlamentet. 2014 er det første valg siden ændringen.

/ritzau/dpa