EU's økonomiministre dæmper diskussion om budgetregler

Skrevet af admin

08/07/2014

Dagens topnyheder

Der er allerede nok fleksibilitet i EU's budgetregler. Nu skal der i stedet tales om, hvad EU skal gøre for at reformere sig til vækst.

Det var der ifølge økonomiminister Margrethe Vestager (R) tirsdag enighed om på et møde blandt EU's økonomi- og finansministre i Bruxelles.

- Det, som vi har set i de seneste år, er, at der jo allerede er fleksibilitet i EU's vækst- og stabilitetspagt. Hvis vi begynder at sætte på formel, hvordan den skal være fleksibel, er den jo ikke længere fleksibel, siger hun.

Italien, der netop har overtaget EU-formandskabet, har ellers på det seneste presset på for at sikre sig en mere lempelig tolkning af EU's strenge budgetregler.

Premierminister Matteo Renzi holdt tirsdag på en konference om digital økonomi i Venedig fast i, at investeringer i digital infrastruktur skal holdes uden for beregningerne af landets underskud.

- Hvis jeg investerer i digital infrastruktur, investerer jeg i fremtiden, og det er ikke en udgift. (...) Lige nu er det idéer og ikke restriktioner, der vil redde Europa, siger han.

Budgetreglerne i vækst- og stabilitetspagten siger, at det offentlige underskud højst må være tre procent af bruttonationalproduktet og gælden højst 60 procent.

Og EU's økonomikommissær Siim Kallas gjorde tirsdag efter mødet klart, at alle udgifter tæller.

- Udgifter er udgifter, gæld er gæld, siger han, mens Italiens finansminister, Pier Carlo Padoan, nikker ved siden af.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, er med på samme vogn.

- Strukturreformer må ikke være et påskud for at øge gælden, siger han.

Den tidligere eurogruppeformand Jean-Claude Juncker, der er nomineret til posten som formand for EU-Kommissionen, antyder tirsdag, at der er grænser for fleksibiliteten i EU's budgetregler.

- Stabilitetspagten vil ikke blive en fleksibilitetspagt, sagde han ved et møde med den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet, S&D, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Økonomi- og finansministrene sendte efter mødet en kort meddelelse ud om, at de bakker op om konklusionerne fra EU's stats- og regeringschefer i forrige uge, som siger, at man skal få det bedste ud af fleksibiliteten, der allerede er bygget ind i de eksisterende regler.

/ritzau/