EU's Reding dropper ud af kamp om toppost

EU's altid åbenmundede og kampberedte justitskommissær, luxembourgske Viviane Reding, har droppet ambitionen om at blive ny formand for EU-Kommissionen, når der til efteråret skal findes en afløser for portugiseren José Manuel Barroso.

Reding siger til ugeavisen European Voice, at hun har besluttet at bakke op om sin landsmand og partifælle Jean-Claude Juncker. Dermed synes Junckers chancer for at nærme sig et nyt europæisk topjob at være betydeligt forbedret.

Med Reding ude af kapløbet står Juncker, der er tidligere premierminister og chef for eurogruppen, styrket forud for de europæiske konservative, EPP's, partikongres i Dublin til marts, hvor der vil blive sat navn på partiets kandidat til det europæiske topjob.

EPP's partiformand, franske Joseph Daul, siger til internetmediet Euractiv, at han i øjeblikket er på rundrejse i Europa for at finde ud af, hvilke af de fire kandidater der kan samle opbakning.

Ud over Jean-Claude Juncker nævner Daul den finske statsminister, Jyrki Katainen, den tidligere lettiske premierminister Valdis Dombrovskis og EU's kommissær for det indre marked, franske Michel Barnier.

De to andre store europæiske partier har allerede valgt deres kandidater.

Socialdemokraterne peger på den nuværende parlamentsformand, tyskeren Martin Schulz, mens de liberale i Alde i sidste uge valgte at støtte den belgiske europaparlamentariker og tidligere premierminister Guy Verhofstadt.

Der er ikke helt klart, hvordan den næste EU-kommissionsformand egentlig skal vælges. Tidligere har det været op til medlemslandene at vælge, hvorpå parlamentet skulle godkende den samlede kommission.

Men de europæiske partier og parlamentet læner sig op ad, at der i den nyeste EU-traktat nu står, at kommissionsformanden skal vælges "under hensyntagen til valget til Europaparlamentet".

Eftersom de konservative EPP ventes igen at blive største parti ved EU-parlamentsvalget sidst i maj, samler der sig meget opmærksomhed om, hvem EPP indstiller til jobbet.

Medlemslandene mener dog stadig, at det er dem, der har retten til at besætte de europæiske topposter - med efterfølgende godkendelse i parlamentet.

De 28 stats- og regeringschefer er netop blevet indkaldt til en uformel middag i Bruxelles tirsdag 27. maj umiddelbart efter EP-valget.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip