EU's Ruslands-sanktioner forlænges med seks måneder

Skrevet af admin

29/01/2015

Dagens topnyheder

EU's udenrigsministre er på deres ekstramøde i Bruxelles enedes om at forlænge første runde af EU's sanktioner i Ukrainekonflikten med seks måneder.

Sanktionerne mod en række personer og virksomheder i Rusland og på Krim skulle egentlig løbe ud til marts, og der har op til torsdagens møde været tvivl om, hvorvidt den nye græske regering overhovedet ville være med til at træffe beslutninger om sanktioner.

Udenrigsministrene giver også EU-Kommissionen og EU's udenrigstjeneste en uge til at komme med forslag til flere navne til sanktionslisten, så ministrene kan behandle forslaget 9. februar.

Der sættes også gang i arbejdet med at forberede "yderligere passende handlinger", der kan sikre, at skitsen til en fredsaftale, der blev indgået i Minsk sidste år, bliver overholdt.

Der er tale om en nedtonet og mere upræcis formulering frem for et tidligere forslag, der mere klart lage op til at udvide EU's økonomiske sanktioner mod Rusland.

Den græske udenrigsminister, Nikos Kotzias, siger på et pressemøde, at hans regerings ytringer de seneste dage ikke har handlet om sanktionernes substans.

Han henviser blandt andet til en erklæring udsendt tirsdag i samtlige EU-lederes navn. Den netop tiltrådte premierminister, Alexis Tsipras, følte ikke, at han blev hørt.

- Det handlede om Den Europæiske Unions regler. Nogen prøvede at vedtage konklusioner uden at spørge os. Kampen handlede ikke om sanktioner mod Rusland, men om et lille land - som er i dyb krise - og dets ret til at stemme, siger Kotzios.

- Vi har ikke brugt vores veto i dag. Andre gør det hver dag, fordi de er større, stærkere og vigtigere, siger grækeren.

Udenrigschef Federica Mogherini lægger efter mødet ikke skjul på, at det var svært at bevare den enighed, der er et juridisk krav for alle vedtagelser om EU-sanktioner.

- Jeg er glad for, at vi bevarede enigheden. Det er vores styrke, siger Mogherini på et pressemøde.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kalder mødet "stormfuldt".

Han giver udtryk for, at beslutningen ikke går helt så langt, som han havde ønsket. Men heller ikke er så udvandet, som han havde frygtet.

- Det var en svær diskussion, fordi der var - som vi alle sammen ved - lande, der ikke havde lyst til at sige tingene så direkte. Men jeg hæfter mig ved, at de tre ting, som vi gerne vil have med, stadig er med. Omend i en mere forsigtig formulering, siger Lidegaard.

/ritzau/