EU's skattejagt udsættes til foråret

De nyslåede regeringer i Østrig og Luxembourg får nu et par måneder mere til at forholde sig til det nye tiltag i EU-landenes kamp mod skattesnyd.

Det har stats- og regeringscheferne ifølge diplomatiske kilder besluttet fredag på et topmøde i Bruxelles.

Der var ellers fanfarer og slagord i luften, da EU-landenes politiske ledere på et topmøde i maj satte en fast deadline ved udgangen af 2013.

I mellemtiden har to af de største fortalere for bankhemmelighed - og dermed to af de lande, der har stået stejlest over for udveksling af bankinformationer - Luxembourg og Østrig - haft valg.

I Luxembourg er premierministeren gennem de seneste 18 år, Jean-Claude Juncker, røget ud til fordel for den nye og noget yngre Xavier Bettel, mens Østrigs forbundskansler, Werner Faymann, har fået en periode mere.

I stedet for at kaste de to regeringsledere hovedkulds ind i forhandlingerne om det såkaldte rentebeskatningsdirektiv, har kollegerne fra de resterende EU-lande udsat deadline for direktivets færdiggørelse til marts 2014.

Det nye direktiv skal konkret sikre, at landene automatisk oplyser hinanden om de penge, deres skatteborgere har stående på konti i andre EU-lande.

Flere lande har allerede indgået en lignende aftale med USA i forlængelse af den amerikanske Fatca-lov mod skattely.

Skattepolitiske spørgsmål er traditionelt noget af det allermest sprængfarlige for EU at lovgive om. For flere af de nationale regeringer er det i forvejen følsomt nok at ændre i deres hjemlige skattepolitik.

Skattelovgivning på EU-niveau kræver derfor enstemmighed, og den europæiske skattejagt kan derfor først sættes i gang, når Østrig og Luxembourg er om bord.

Stats- og regeringscheferne understreger samtidig til topmødet, at der skal sættes turbo på EU's forhandlinger om automatisk informationsudveksling med Schweiz, Liechtenstein, Monaco, Andorra og San Marino.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip