EUs udenrigschef opfordrer til meningsfulde atomforhandlinger

Ifølge AFP ønsker Ashton den nyindsatte præsident, Hassan Rohani, tillykke med titlen i et brev. Her gør hun også klart, at Rohani har fået »et stærkt mandat til at deltage i dialog og samarbejde med det internationale samfund i forsøget på at nå frem til en hurtig løsning på de alvorlige bekymringer over Irans atomaktivitet«.

EU-chefen har fungeret som chefforhandler ved tidligere forhandlinger mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien, samt Tyskland om det iranske atomprogram. Forhandlinger, der ikke har ført noget afgørende resultat med sig.

Men det håber Ashton, der kan lade sig gøre denne gang:

»Jeg håber, vi kan planlægge meningsfulde drøftelser med vores forhandlerhold så hurtigt som muligt,« skriver hun.

At parterne skal sætte sig til forhandlingsbordet snarest, er både Rusland og den iranske præsident enige i.

»Vi er et folk, der interagerer og drøfter - med seriøsitet og uden at spilde tid - hvis den andre part er klar,« sagde Rohani ifølge AFP tirsdag på sin første pressekonference efter weekendens indsættelsesceremoni.

Men han slår dog fast, at man kun kan nå en løsning gennem forhandling og »ingen trusler«. Og at Iran ikke er parat til at opgive atomprogrammet.

»Irans fredelige atomprogram er et nationalt emne. Vi vil holde fast i vores rettigheder på grundlag af de internationale regler,« sagde præsidenten.

Det iranske atomprogram har været et enormt stridspunkt, fordi omverdenen tror, at Iran forsøger at lave atomvåben, mens iranerne selv holder fast i, at det blot skal bruges fredeligt til eksempelvis atomenergi.

Dagens Gossip