EU's udenrigschef tilbyder sin hjælp til Ukraine

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, rejser mandag til Ukraines hovedstad, Kijev, hvor hun skal mødes med de forskellige politiske ledere for at sikre "en vedvarende løsning på den politiske krise".

- EU følger minut for minut den hurtigt skiftende politiske situation i Ukraine. Jeg opfordrer alle sider til at fortsætte en meningsfuld dialog for at leve op til de legitime demokratiske forhåbninger, som det ukrainske folk har, udtaler Ashton i en pressemeddelelse.

- Vi har brug for en varig løsning på den politiske krise. Det inkluderer en reform af forfatningen, dannelsen af en ny regering og fastsættelsen af betingelser for demokratiske valg, tilføjer hun.

Mens Catherine Ashton gør sig klar til at besøge Ukraine, udtrykker Rusland fortsat stor utilfredshed med, at præsident Viktor Janukovitj er blevet afsat.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har i en telefonsamtale med USA's udenrigsminister, John Kerry, understreget, at den ukrainske opposition ikke lever op til den aftale, der fredag blev indgået med Janukovitj og udenrigsministre fra tre EU-lande.

I deres anden telefonsamtale på bare to dage fortalte Lavrov ifølge nyhedsbureauet Reuters, at "den vigtigste ting er at sikre en fuldstændig opfyldelse" af den aftale, som blev indgået fredag.

I aftalen hed det blandt andet, at der skulle etableres en overgangsregering, at præsidentens magt skulle indskrænkes, og at der skulle udskrives valg inden årets udgang.

Lørdag valgte Ukraines parlament at afsætte præsidenten, løslade oppositionspolitikeren Julia Timosjenko og udskrive valg 25. maj. De seneste døgns udvikling får Lavrov til at betegne oppositionen som voldelige aktører.

- Den ukrainske opposition afviger fra aftalen. Den har taget kontrol over Kijev, nægtet at smide våbnene og fortsætter med at bruge vold, siger Lavrov.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip