EU's udenrigsministre vil have bedre værktøj mod terror

Skrevet af admin

19/01/2015

Mest læste i dag

EU bejler nu til både en række arabiske lande og flere af sine vanlige partnere i Vesten i håb om at kunne forhindre nye terrorangreb i Europa.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger på et pressemøde efter mandagens udenrigsministermøde i Bruxelles, at det blandt andet handler om at forhindre gruppen Islamisk Stat adgang til finansiering.

Allerede i næste uge er eksperter fra USA, Australien, Canada, Japan, Norge, Schweiz, Island og en række FN-agenturer inviteret til møde om sagen i Bruxelles.

EU vil også øge samarbejdet med Tyrkiet og en række arabiske lande for at bekæmpe terror.

- Vi ser i de kommende uger på konkrete projekter, som kan sættes i værk sammen med bestemte lande for at styrke vores samarbejde mod terror. Jeg kan nævne Tyrkiet, Egypten, Yemen, Algeriet og Golflandene, siger Mogherini.

EU-landenes udenrigsministre har også talt om, at man kan sende flere europæiske sikkerhedseksperter ud som rådgivere i Mellemøsten, samtidig med at EU gør mere for at løse verdens fastlåste konflikter og sikre bedre forståelse mellem europæere og folk i konfliktområder.

Ministrene har bedt EU's udenrigstjeneste om at have helt konkrete forslag klar, når ministrene mødes næste gang om tre uger.

EU-diplomatiets tiltag skal supplere de mere håndfaste lovindgreb, som justits- og indenrigsministrene allerede er ved at skærpe og sætte mere fart på efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion i Paris i forrige uge.

De forslag, der blandt andet handler om at styrke persontjek ved EU's ydre grænser og få bedre styr på, hvem der flyver ind og ud og rundt i EU, vil blive drøftet på et uformelt møde blandt justits- og indenrigsministrene i Riga i Letland i næste uge.

Både de elementer, og dem der kommer fra udenrigsministrene, vil blive forelagt stats- og regeringscheferne, når de mødes til topmøde 12. februar.

/ritzau/