Evolutionens luner: Hvordan kommer mennesker til at se ud i fremtiden?

Hvad sker der med menneskene i fremtiden? Hvor er vi på vej hen? Bliver vi højere og klogere, får vi mindre negle og mindre hår?

Lad os som eksempel kigge på to par. Det ene par er stærke, høje, smukke mennesker med alle forudsætninger for at klare sig godt i livet. Det andet par er svage, små, grimme mennesker med hår mellem tænderne.

Det andet par har en masse modgang i livet, men overlever dog alligevel, skriver videnskab.dk.

Umiddelbart skulle man tro, at det er de stærke, høje og smukke mennesker, der er primus motor i evolutionen, men sådan er det ikke. Vi antager: Det stærke par får to børn, som hver får to børn, som hver får to børn osv.

Det svage par får tre børn som hver får tre børn… Du har nok fattet pointen.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvem nedstammer aberne fra?

En anden vigtig faktor er tidspunktet, vi får børn på. Hvis de stærke mennesker først får børn, når de er 30 år, mens de svage allerede får børn, når de er 20 år, så ændrer befolkningen sig endnu hurtigere, og over ganske kort tid bliver der endnu flere ’svage’ end ’stærke’ mennesker i befolkningen.

»Det er det, der ligger i evolutionslæren. Det handler om, hvor mange børn du får. Det interessante ved mennesker er så, at det ikke nødvendigvis er styret af biologien. Det er i høj grad kulturen, der styrer, hvor mange børn vi får,« forklarer professor Thomas Mailund fra Aarhus Universitets Center for Bioinformatik.

Hos Videnskab.dk: Ingen sex i 1,5 million år

Mennesket ligner ikke noget andre dyr på planeten, når det drejer sig om evolutionen. Vi har nemlig sat os ud over de rent biologiske mekanismer, når det gælder, hvor mange børn vi får.

Da bondesamfundet dyrkede deres egne afgrøder, havde de tilgang til mere mad end jægerne, og dermed kunne de brødføde flere børn. Desuden var det formentligt mindre praktisk at få mange børn i et jæger-samler-samfund, der hele tiden var i bevægelse.

»Vi kan ikke sige noget om, hvem der havde de stærkeste gener af de to samfund. Det vi kan sige er, at det samfund der havde adgang til teknologi, var det samfund, der bestemte, i hvilken retning vores evolution skulle gå. Der er helt klart noget i mennesket, der gør, at vores evolution opfører sig anderledes. Man kan sige, at det er de samme mekanismer som i andre dyr, plus kultur,« siger Thomas Mailund.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip