Expressen: Fremmed ubåd er fundet i svensk farvand

En fremmed ubåd er fundet tæt på østkysten i det mellemste Sverige. Ubåden er et mysterium, fordi vraget ikke har nogen synlige skader, skriver den svenske avis Expressen.

Det svenske forsvar bekræfter, at materiale fra findestedet nu analyseres, men ellers er Försvarsmakten meget lidt meddelsom.

- Det tyder på, at det er en hemmelig mission, der er gået galt, siger Tomas Ries, lektor i strategi og sikkerhedspolitik ved Försvarshögskolan i Stockholm til Expressen.

Ubådsvraget blev fundet i sidste uge under havoverfladen på den svenske østkyst i Mellemsverige af de private vragjægere, der kalder sig Ocean X Team.

Ifølge vragjægerne er ubåden cirka 20 meter lang og tre meter bred. Der er ingen synlige skader på skroget, og dets luger skal være lukkede.

- Der er ikke en bule, en rift eller en skade på skroget. Meget tyder på, at besætningen stadig kan befinde sig inde i ubåden, siger vragjægerne, Peter Linberg og Dennis Åsberg, til Expressen.

Vragjægerne ønsker ikke præcist at fortælle, hvor de har fundet ubåden. Men de siger, at de fik et tip om koordinaterne fra en islandsk virksomhed, at vraget ligger omkring 1,5 sømil fra land, og at der er nogen bådtrafik i området.

Försvarshögskolans Tomas Ries har haft mulighed for at gennemse vragjægernes video fra havbunden, og ud fra billederne mener han, at fartøjet ikke har ligget der så længe.

- Hvis det her er billeder fra svensk farvand, så er det sensationelt, at der ligger en forlist ubåd der. Hvis det havde været et uskyldigt vrag, så var der nok nogen, der havde råbt om hjælp, siger Tomas Ries til Expressen og uddyber:

- Det tyder på, at der har været tale om en hemmelig mission, som er gået galt. Og det er meget alvorligt.

Vragjægerne oplyser ydermere, at de har set kyrilliske tegn på skroget. Det kyrilliske alfabet benyttes i Rusland.

Sverige har én gang tidligere haft håndfast bevis for, at der foregår fremmed ubådsaktivitet i landets indre farvande. Det skete, da den sovjetiske U-137 i 1981 gik på grund i skærgården ud for Karlskrona, tæt på den svenske flådes hovedbase.

/ritzau/

Dagens Gossip