F-16-pilot fandt fejl ved landingsstel - skød sig selv ud

Det var en teknisk fejl ved landingsstellet, der tirsdag eftermiddag betød, at et F-16 kampfly fra Fighter Wing Skrydstrup styrtede ned i Nordsøen vest for Rømø, efter at piloten havde skudt sig ud med katapultsædet.

- Piloten havde et problem med understellet - eller landingshjulene - og vi vurderede, at han ikke kunne lande på de betingelser, siger oberst Anders Rex, der er chef for Skrydstrup Fighter Wing til, Ritzau.

- Det fandt han ud af, mens han var i luften. Derfor blev det valgt at lave en kontrolleret udskydning med katapultsæde, siger Anders Rex.

Klokken 14.30 valgte piloten at skyde sig ud med katapultsædet. Han blev senere samlet op af en af Flyvevåbnets redningshelikoptere.

Piloten har det efter omstændighederne godt.

I øjeblikket arbejdes der på at indsamle alle tilgængelige oplysninger om hændelsen. Nu går Forsvarets Havarikommission sammen og begynder at gennemgå tilgængeligt materiale.

- Jeg vil helst ikke gætte på, hvad der kan være gået galt. Vi kan ikke sige endnu, hvorfor fejlen er sket, og det er også derfor, vi meget gerne vil have vraget op igen, når det kan lade sig gøre, siger Anders Rex.

Han har heller ikke en forklaring på, om der er tale om enkeltstående eller en mere generel fejl.

Om der skal tages nogle nye sikkerhedsforanstaltninger lige her og nu, vil blive klarlagt i løbet af tirsdag aften.

- Vi har masser af gode folk, som kigger på det nu. Om der skal gøres nogle nye sikkerhedsforanstaltninger kommer an på de diskussioner, som vi har over aftenen, siger Anders Rex.

Styrtet skete under en øvelse, og chefsergent J.S. Nielsen oplyser til Ritzau, at man er ved at undersøge, hvor meget af flyet, der er sunket, og hvor meget af det, der stadig flyder.

/ritzau/

Dagens Gossip