Få kommuner har langtidsplan for ældre

Skrevet af admin

08/11/2014

Mest læste i dag

Der bliver færre mennesker i landdistrikterne, hvor gennemsnitsalderen stiger, og skattegrundlaget ændrer sig.

Få kommuner har dog en langtidsplan klar til at håndtere det problem. Det viser en ny undersøgelse, hvor blot seks kommuner - lidt mere end hver tredje adspurgte kommune - svarer, at man har en samlet plan for at sikre en god service i fremtiden.

I alt har 17 land- og yderkommuner deltaget i undersøgelsen, der er foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Kommunerne uden en langtidsplan svarer, at planlægningen af den kommunale service kører ad hoc ved de årlige budgetforhandlinger.

Undersøgelsens resultat bekymrer direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup.

Han mener, samfundsomkostningerne bliver større, hvis man tvinger de ældre ind mod de større byer.

- Der er behov for en holdbar langtidsplanlægning i kommunerne. Det er alfa omega for at fastholde folk.

- Man skal investere i nogle effektive transportkanaler, så folk kan bo i yderområderne. Og så skal vi sikre ressourcer til, at de ældre har hjemmehjælpere og de nødvendige servicefaciliteter til stede i området, og at alle er sikret hjælp til at blive bespist, siger Bjarne Hastrup.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) medgiver, der er en udfordring og opfordrer til, at borgere inddrages i løsningen.

- I fremtiden ændrer befolkningssammensætningen i vores landdistrikter sig - og det ændrer også på de servicekrav, som kommunerne står overfor.

- Det kræver en klar strategi fra kommunerne, og den strategi bliver først rigtig god, hvis lokalbefolkningen bliver inddraget, siger Carsten Hansen.

Også Ældresagen ser gerne, at frivillige fra lokalbefolkningen spiller en rolle i håndteringen af udfordringerne.

By-, bolig- og landdistriktsministeren mener, at nytænkning af servicetilrettelæggelser er vejen frem for kommunerne.

- Det har vi blandt andet set på sundhedsområdet, hvor telemedicin giver ældre mulighed for at blive behandlet i eget hjem, hvilket øger trygheden, siger Carsten Hansen.

Carsten Hansen og Bjarne Hastrup får anledning til at diskutere yderligere mandag, når de mødes til konferencen "Det gode seniorliv i landsbyen" på Christiansborg.

/ritzau/