Få virksomheder kontaktet om job til flygtninge

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

Jobcentrene er udset til at være en af de væsentligste aktører i arbejdet med at sluse mange af de nytilkomne flygtninge ind på arbejdsmarkedet, men det kniber med at række ud til arbejdsgiverne, skriver Berlingske fredag.

Blot hver femte adspurgte virksomhed i en ny undersøgelse er inden for det seneste år blevet kontaktet af det lokale jobcenter med henblik på at tage en flygtning i virksomhedspraktik eller anden ansættelse.

Det viser en granskning af samarbejdet mellem virksomheder og jobcentre foretaget af Dansk Erhverv i samarbejde med virksomhedsnetværket Cabi.

464 virksomheder har aktivt deltaget i undersøgelsen.

- Syv ud af ti virksomheder er i udgangspunktet positivt indstillede over for at tage en flygtning indenfor. Der eksisterer altså et stort uudnyttet potentiale, men det kræver, at jobcentrene i højere grad tager kontakt til virksomhederne.

- Jobcentrene er en krumtap, når det gælder om at nå målsætningen i trepartsaftalen om, at halvdelen af alle flygtninge skal være i gang på arbejdsmarkedet inden for tre år, siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, til Berlingske.

Godt 21.000 personer søgte sidste år asyl i Danmark. Regeringen forventer 25.000 asylansøgere i år og 15.000 de følgende år.

Øverste politiske ansvarlige for området, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), erkender, at der er "et stort uudnyttet potentiale" i jobcentrenes kontakt med virksomhederne.

Han peger dog samtidig på, at refusionsreformen først er begyndt at få effekt fra årsskiftet.

Reformen betyder kort fortalt, at kommunerne selv skal betale en stor del af udgiften til flygtninge, hvis ikke flygtningen er kommet i arbejde inden for et år.

- Derfor forskrækker tallene fra undersøgelsen mig ikke. Jeg ser et stort potentiale, og dér, hvor jobcentrene er kommet godt i gang med at få skabt en god virksomhedskontakt, er både jobcenter og virksomheder stærkt begejstrede.

- Det understøttes så nu økonomisk for kommunerne af refusionsreformen, så de dygtige kommuner i den grad bliver præmieret, siger ministeren til Berlingske.

/ritzau/