Får du fuldkorn nok? Blodprøve afslører dig

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har opdaget et stof, som ved en simpel blodprøve kan vise, hvor meget fuldkorn man har spist.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Kostfibre beskytter mod tyktarmskræft, og det ser ud til, at især fibre fra kornprodukter har gavnlige effekter.

Fuldkorn er vores vigtigste kilde til kornfibre, og tidligere undersøgerser har da også vist, at personer, som spiser meget fuldkorn, tilsyneladende har lavere risiko for at få tyktarmskræft.

Læs også hos Videnskab.dk: Din urin afslører, hvad du spiser

»Desværre er det et gennemgående problem med de tidligere undersøgelser, at det er vanskeligt at måle præcist, hvor meget fuldkorn man har spist. Undersøgelserne bygger alene på oplysninger fra spørgeskemaer. Men det kan være svært for deltagere i disse befolkningsundersøgelser at vide præcist, hvor meget fuldkorn de har spist,« fortæller ph.d. Cecilie Kyrø fra Center for Kræftforskning i pressemeddelelsen fra Kræftens Bekæmpelse.

I den nye undersøgelse har forskere brugt blodprøver fra en af verdens største befolkningsundersøgelser, ’European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition’

Læs også hos Videnskab.dk: Griseforsøg: Derfor er groft brød sundere end hvidt

Hos knap 1.400 personer, som har udviklet tyktarmskræft, har forskerne målt blodets indhold af alkylresorcinoler - en gruppe stoffer, som findes i skallen på rug og hvede.

Når man producerer fuldkornsmel, tager man skaldelene med – og dermed også alkylresorcinolerne.

Derfor kan blodets indhold af alkylresorcinoler ifølge pressemeddelelsen bruges som en ”biomarkør”, der viser, hvor meget fuldkorn man har spist.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip