Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Skrevet af Laura Nygaard

21/06/2015

Dagens topnyheder

Har du nogensinde tænkt på, om du får noget ulækkert op i næsen, når der lugter af tis eller afføring og du snuser ind? Så er du bestemt ikke den eneste.

Videnskab.dk’s brevkasse får så mange spørgsmål om netop dette, at de har valgt at tage et ældre svar op igen. Og svaret er ganske opsigtsvækkende:

- Man kan godt sige, at man får noget fæces i næsen, når man lugter til det. Men når man siger ’fæces’, tror folk, at det også er bakterier – og det er det ikke. Det er kun små duftstoffer, der bliver til en gasform og på den måde bevæger sig op til vores næser, siger Anders Peter Adamsen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, der forsker i staldlugte.

Læs også: Fly måtte vende om på grund af en fælt lugtende bæ: Vanvittigt, siger en passager

Når gassen kommer forbi vores næser, trækker vi den ind i næsehulen. Her bliver den opløst i det tynde slimlag, hvorefter sansecellerne kan registrere lugtstofferne og fortælle hjernen, hvad det er, vi lugter til.

Og er det lort, kan man altså godt sige, at vi får små stykker bæ op i næsen - de er bare så bittebittesmå, at de bliver til gas.

Anders Peter Adamsen oplyser i øvrigt, at et af de duftmolekyler, der findes i fæces, ‘skatol’ også bruges i mange parfumer.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: