Fabius: Syrien-møde fører til nogen fælles forståelse

USA, Rusland, Iran og 14 andre lande opfordrede fredag efter et møde i Østrigs hovedstad, Wien, til en landsomfattende våbenhvile i Syrien.

Der er "nogen fælles forståelse" mellem stormagterne og de regionale magter, der har deltaget i mødet, siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius.

Han siger, at mødet, hvor blandt andet udenrigsministrene fra USA, Rusland, Iran og Tyrkiet har deltaget, vil blive genoptaget om to uger.

I den fælles erklæring står der videre, at man vil bede FN om at sørge for, at repræsentanter for den syriske regering og oppositionen bringes sammen for at få sat gang i "en politisk proces", der kan lede frem til en ny forfatning og frie valg.

Målet er at finde en måde at afslutte den blodige krig i Syrien på. Ifølge FN har en kvart million mennesker mistet livet under den over fire år lange konflikt, og millioner er på flugt, mange til Europa.

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger på et pressemøde, at han under mødet i Wien har været "enig om at være uenig" med sine kolleger fra Rusland og Iran, Sergej Lavrov og Mohammad Javad Zarif.

Næsten samtidig bekræfter Det Hvide Hus fredag, at der skal sendes op mod 50 amerikanske elitesoldater i det nordlige Syrien for at bistå moderate oprørere i kampen mod Islamisk Stat.

Kerry siger, at de vil være med til at understøtte det diplomatiske spor, som USA forfølger.

- Men det er virkelig et tilfælde, at det bliver kendt i dag, siger han.

Rusland og Iran er allieret med Syriens præsident, Bashar al-Assad. USA mener, at en politisk løsning kun kan komme i stand, hvis Assad forsvinder.

Mødet blev holdt, mens en markedsplads i en oprørskontrolleret forstad til Syriens hovedstad, Damaskus, blev angrebet af regeringsstyrker med raketter, og mindst 57 mennesker er dræbt, oplyser det sædvanligvis velorienterede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

I Aleppo i det nordlige Syrien mistede mindst 20 livet, da kampfly slog til mod flere områder af byen, siger organisationen videre. Det er uvist, om det var syriske regeringsfly, der angreb.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip