Fabriksbrand i Italien kan føre til mordanklage

Skrevet af admin

03/12/2013

Dagens topnyheder

Søndagens brand på en fabrik i Toscana i Italien har lettet på låget for usle og stærkt kritisable forhold på kinesiske fabrikker i området.

Syv kinesiske arbejdere omkom i flammerne på tøjfabrikken, og den italienske anklagemyndighed overvejer lige nu, om sagen skal efterforskes som uagtsomt manddrab.

Embedsmænd i området siger, at myndighederne kæmper med at kontrollere de mange kinesiske tøjfabrikker, der er skudt op i byen Prato i de senere år.

Ofte har de uregistrerede arbejdere ansat, og de arbejder under forhold, som embedsmænd betegner som "næsten slaveri".

- Sådan er de fleste firmaer organiseret. Det er Det Fjerne Vesten, siger Piero Tony, der er offentlig anklager i Prato, til lokale medier.

- Sikkerhedskontrol og anliggender, der har at gøre med arbejderne, er utilstrækkelige, selv om de lokale myndigheder gør, hvad de kan. Men som bureaukratisk struktur har vi ikke ressourcer til at håndtere det. Vi blev skabt til en by, der ikke længere eksisterer, siger han.

Branden i Pratos industrizone dræbte de syv arbejdere, som tilsyneladende sov i et improviseret soverum, der var bygget oven på det værksted, hvor de arbejdede.

De dræbte er ikke formelt identificeret, og årsagen til branden er så heller ikke klarlagt.

Men anklageren Tony siger, at der er planer om at indlede en formel efterforskning af to eller tre enkeltpersoner, og det kan ende med en anklage for uagtsomt manddrab.

Videre siger Tony, at alle mistænkte er kinesere, men han vil ikke udelukke, at også italienske statsborgere havner i anklagerens søgelys.

Prato har omkring 200.000 indbyggere, heraf 15.000 kinesere.

Tusindvis af andre kinesere menes at arbejde ulovligt i byen, der i de senere år har udviklet sig til et center for skyggeøkonomi, som er baseret på ofte ulovlige tøjfabrikker.

Myndighederne har i årevis kæmpet for at få situationen under kontrol. I 2010 oprettede myndighederne en særlig gruppe til at gøre noget ved problemerne.

Imidlertid har den økonomiske krise forværret situationen.

/ritzau/Reuters