Facebook: Forkert at bandlyse Messerschmidt

Politikeren Morten Messerschmidt (DF) fik mandag karantæne fra Facebook for at skrive en opdatering om det stigende antal kriminelle østeuropæere i Danmark.

Karantænen blev dog løftet efter få timer, og over for Berlingske Nyhedsbureau erkender en PR-talsmand for Facebook, at det var en fejl at bandlyse europaparlamentarikeren.

»Det var en klar fejl fra Facebooks side. Opdateringen var kontroversiel, men den var ikke i strid med Facebooks retningslinjer. Vi går ind for ytringsfrihed, og så længe man ikke optræder truende eller på andre måder overtræder loven, blander vi os ikke i folks opdateringer,« siger den svenske talsmand, Jan Fredriksson.

Morten Messerschmidt henviste i sin opdatering til officielle tal fra Rigspolitiet, der viser, at østeuropæiske kriminelle stod bag hvert andet indbrud i danske hjem i 2012.

Messerschmidt formoder selv, at det er en politisk modstander, der har meldt ham til Facebooks administratorer, men Jan Fredriksson understreger, at man fra Facebooks side ikke ønsker at censurere politiske debatter.

»Vi forsøger at være så præcise som muligt i vores vurderinger af klagerne, så jo mere detaljerede indberetningerne er, jo bedre kan vi behandle dem. Man skal ikke kunne standse en politisk debat ved at sende en masse klager over en modstander,« siger han.

Det er ikke første gang, Facebook bandlyser en dansk politiker. Tidligere på året fik Pia Kjærsgaard (DF) karantæne, fordi hun i en opdatering betegnede statsminister Helle Thorning-Schmidt som dum og naiv, men det tilfælde erkendte Facebook også, at der var tale om en fejl.

Spørgsmål: Arbejder Facebook med konkrete tiltag, der skal udelukke den type fejl?

»Jeg kan ikke komme ind på detaljer, men man arbejder på at forbedre processen omkring indberetninger. Vi gør, hvad vi kan for at nedbringe antallet af fejl, men Facebook modtager rigtig mange klager og indberetninger, og der vil ske fejl fra tid til anden,« siger Jan Fredriksson.

Mandag understregede Morten Messerschmidt, at han ikke har planer om at forlade Facebook, hvor mere end 13.000 følger ham.

»Facebook er en rigtig godt måde at være i dialog med vælgerne på. Jeg får mange gode forslag og kommentarer, så jeg betragter Facebook som et værdifuldt instrument. Men jeg synes, de bør granske klagerne lidt grundigere, inden de sender folk i karantæne,« sagde DF-politikeren.

Dagens Gossip