Facebook kan have reddet tusindvis af liv

Facebook er stedet, hvor vi udstiller de gode sider ved os selv og vores liv. Men ud over at være platform for vores evige selvpromovering, så har det sociale medie formentlig også reddet tusindvis at liv.

En Facebook-funktion, hvor brugerne kan offentliggøre, om de har taget stilling til organdonation, fik nemlig antallet af registrerede organdonorer til at eksplodere i USA.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Siden 1. maj 2012 har det været mulig at oprette en begivenhed på sin egen Facebook-timeline, hvor det fremgår, at man er blevet organdonor. I løbet af den første dag tog næsten 60.000 amerikanere funktionen i brug.

Men det var altså ikke kun tomme klik, der lå bag. En opgørelse viser nemlig, at folk også fik et ekstra skub og fik tilmeldt sig registret. Inden organdonor-begivenheden blev introduceret, fik det amerikanske register i gennemsnit 616 nye medlemmer om dagen. Den 1. maj 2012 fik registret 13.012 nye tilmeldinger.

I løbet af 14 dage havde 39.818 flere amerikanere taget stilling til organdonation, og selv om tallet hurtigt faldt igen, er det daglige gennemsnit for antallet af tilmeldinger til registret steget. Det viser undersøgelsen, som er bragt i American Journal of Transplantation.

Forklaringen er formenligt, at organdonation er noget, de fleste mener, de burde tage stilling til, men at man aldrig rigtig få gjort noget ved det. At Facebook gjorde det let at tilmelde sig - samtidig med man viser vennerne, at man gør en god gerning - har givet mange det sidste skub. 

Det er uvist, hvor mange liv Facebook via organdonor-begivenheden har reddet. Men da en enkelt donor kan give livsvigtige organer til flere personer, har funktionen uden tvivl gjort en forskel.

Organdonation-fuktionen findes også for danske Facebook-brugere. Opret dig her

Dagens Gossip