Facebook, Snapchat og Instagram kan blive lukket for børn under 16 år

Tirsdag vedtog EU en omfattende reform af EU-borgeres beskyttelse mod datamisbrug, men udover strenge straffe til selskaber, der bryder loven, var der også en noget overraskende konsekvens. 

Aftalen mellem EU-parlamentet og medlemslandende betyder nemlig, at det bliver ulovligt selskaber at indhente og opbevare data fra børn og unge under 16 år, hvilket i praksis betyder, at børn i EU ikke fremover vil kunne bruge sociale medier som Facebook, Snapchat og Instagram lovligt, skriver BBC. 

Hvis børn og unge under 16 år gerne vil have en konti på sociale medier, skal udbyderne fremover indhente tilladelse fra de europæiske børns forældre, før de må oprette en profil. 

I USA er der tidligere blevet indført en lignende lov, hvor aldersgrænsen er sat til 13 år, hvilket er den aldersgrænse flere sociale medier har indført på verdensplan. 

I Europa er reglerne dog blevet strammet væsentligt i forhold til USA, når det kommer til aldersgrænser. 

- Det vil udelukke en stor del af de unge, og specielt de mest sårbare, der af forskellige årsager ikke kan indhente en tilladelse fra deres forældre, siger Larry Magid fra Connect Safely, ifølge Guardian. 

Udover stramningerne af reglerne for indsamling af data for børn og unge, kan det nye regelsæt også får stor betydning for virksomheder der misbruger EU-borgeres data på nettet, som CPR-numre og bankoplysninger. 

Straffen for at gøre det, vil blive bøder på op til fire procent af firmaets omsætning, hvilket potentielt kan betyde milliardstore bøder for de store virksomheder som Google og Facebook. 

Udkastet til loven er blevet godkendt af Europa-Parlamentet, og hvis et udvalg på torsdag godkender udkastet, vil loven med al sandsynlighed blive til virkelighed, når Europa-Parlamentet endeligt skal godkende loven.

Dagens Gossip