Facebook udleverer hemmelige data til Danmark

I lyset af den seneste tids afsløring af en global overvågningsskandale, hvor USAs efterretningstjenester blandt andet er blevet taget i at indsamle data om brugere hos Microsoft, Skype, Apple, Google, Yahoo og også Facebook, er det ikke overraskende netop USA, der står for størstedelen af dataforespørgslerne hos Facebook.

I årets første seks måneder har amerikanske myndigheder således mellem 11.000 og 12.000 gange anmodet om at få udleveret data om mellem 20.000 og 21.000 brugere, fremgår det af Facebooks opgørelse. Det sociale medie har i 79 procent af tilfældene udleveret data.

Også Danmark har i 11 tilfælde mellem januar og juni bedt om at få udleveret data om 11 brugerkonti hos Facebook. Det sociale medie har givet Danmark data i 55 procent af sagerne, fremgår det af opgørelsen. Til sammenligning har Norge 16 gange bedt om data vedrørende 16 brugerkonti, hvilket Facebook har udleveret i 31 procent af sagerne, mens Sverige har bedt om data vedrørende 66 brugerkonti i 54 forespørgsler, og har fået udleveret oplysninger i 54 procent af sagerne.

Læs også: Forbryderfoto vs. Facebook profilbillede: Hvad er værst?

Offentliggørelsen af dataforespørgslerne sker, efter at den amerikanske whistleblower og tidligere efterretningsansatte Edward Snowden har lækket dokumenter, der viser, at de største internetvirksomheder på rutinemæssig basis udleverer store mængder data om potentielt millioner af brugere til nationale efterretningstjenester.

Mens USA er det land, der tegner sig for langt størstedelen af forespørgslerne, har også flere andre lande bedt om data i mere end tusind tilfælde. Indien har således i 3.245 tilfælde bedt om data vedrørende 4.144 brugerkonti, Storbritannien har 1.975 gange bedt om data vedrørende 2.337 konti, Frankrig har 1.547 gange bedt om data fra 1.547 konti, Italien har 1.705 gange bedt om data fra 2.306 konti, og Tyskland har bedt om data 1.886 gange fra 2.068 konti.

Facebooks chefjurist, Colin Stretch, oplyser, at Facebook med offentliggørelsen af oversigten håber på at bidrage til den »løbende debat om standarder for regeringers anmodninger om brugeroplysninger i officielle efterforskninger«.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Ifølge Facebook bliver hver forespørgsel vurderet på individuel basis, og det sociale medie kræver, at regeringerne lever op til »en meget høj juridisk barre«, før de kan få udleveret brugerdata, fremgår det af opgørelsen.

Af denne fremgår endvidere, at forespørgslerne typisk har relation til efterforskning af kriminalsager som røverier og kidnapninger, og at myndighederne ofte søger informationer, så som brugernes identitet og IP-adresse.

Dagens Gossip