Facebook var en undtagelse i 2012

2012 blev et skidt år for børsnoteringer i teknologisektoren, og julekvartalet var det værste siden 2009.

Det viser en analyse, som rådgivningsvirksomheden PwC har foretaget i det år, der ellers bød på den nok mest omtalte børsnotering til dato, nemlig Facebooks i maj.

For hele året blev der kun børsnoteret 69 teknologivirksomheder i verden, hvilket er det laveste antal, siden finanskrisen satte ind i 2008. Oktober-december mønstrede kun otte teknologivirksomheder, hvilket er 62 procent lavere end for et år siden.

Til sammenligning blev der i 2010 børsnoteret 109 selskaber i teknologibranchen, mens det i 2011 blot var 87.

Bedring kan være på vej

»Det lave antal børsnoteringer vidner om, at teknologibranchen er stærkt påvirket af finanskrisen, hvor både den økonomiske situation i USA, krisen i eurozonen og en kinesisk økonomi med tegn på stilstand har skabt usikkerhed på kapitalmarkederne. En forbedring af den globale, økonomiske situation vil være nødvendig, hvis antallet af børsnoteringer skal stige i 2013,« siger Jens Otto Damgaard, partner og ekspert i børsnoteringer i PwC.

Opretningen af den amerikanske økonomi og en generel økonomisk bedring i Europa og Asien sidst i 2012 ventes at smitte positivt af på antallet af børsnoteringer for 2013, fastslår rapporten »Global Technology - Q4 and Full-year 2012 IPO Review«.

Opgørelsen dækker teknologiselskaber, der udvikler og sælger software, internettjenester og -produkter samt andre IT-relaterede tjenester og produkter.

Dødt andet halvår

Det sociale netværk Facebook stod for den største og mest spektakulære børsnotering 24. maj 2012. Straks efter børsåbningen styrtdykkede aktien, og det fortsatte gennem mange måneder nedad og nedad. De fleste børsnoteringer er sket i Kina og USA, og de to lande ligger - med henholdvis 33 og 32 virksomheder - stort set lige.

50 af de 69 børsnoteringer skete i første halvår, mens kun 19 fandt sted fra juli til december. Holder man Facebook udenfor, stod software med 19 børsnoteringer for den største del af teknologibranchen og med 38 procent af det samlede beløb. Regnes Facebook med, er det gruppen for internetsoftware og -tjenester, der dominerer med 75 procent af det samlede beløb.

Tilsammen rejste børsnoteringerne 23,15 milliarder dollars i 2012.

Facebooks børsnotering indbragte dog alene 16 milliarder dollars, mens noteringen af softwareleverandøren Workday på andenpladsen »blot« indbragte 637 millioner dollars, og softwareleverandøren Vantiv på tredjepladsen rejste 500 millioner dollars.

PwC (PricewaterhouseCoopers) er verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshus med 180.000 ansatte, heraf 1.700 i Danmark.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip