Fædre-flertal vil have lang barsel

Undersøgelsen peger ifølge avisen.dk på, at op mod to tredjedele af de danske mænd gerne tager barsel i 12 uger, og det rykker ved forestillingen om, at fædrene ikke vil gå hjemme med den nyfødte, mener Lizette Risgaard, næstformand i LO.

»Undersøgelsen dræber myten om, at mænd ikke vil tage barsel med deres børn. Derfor er det ikke bare kvindernes ligestilling, regeringen svigter ved at opgive den øremærkede barsel til mænd. Det er i mindst lige så høj grad danske mænd, der rammes,« siger hun til avisen.dk.

Danske mænd ligger bagest i feltet i Norden, når det kommer til barsel. Det skyldes i høj grad, at en del af barslen er øremærket fædrene i eksempelvis Sverige. Hvis Danmark havde fulgt det svenske eksempel, ville det blive mere legitimt for fædrene herhjemme at gå på barsel, mener køns- og arbejdsmarkedsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

»Undersøgelsen viser en øget parathed blandt danske mænd til at tage længere barsel. Man skal bare ikke være naiv og tro, mændene ikke er nervøse på karrierens vegne. Men hvis en nybagt far får tilbudt øremærket barsel, så synes alle jo, at han er et fjols, hvis han ikke tager den,« siger han til avisen.dk.

Beskæftigelsesministeriet udgiver onsdag en rapport, der skal belyse, hvordan man kan få flere mænd til at tage barsel. Regeringen lægger blandt andet op til, at fædre skal tilbydes en bonus på op til 100 kroner om dagen skattefrit, hvis de tager op til 12 ugers barsel. Og noget kan tyde på, at det økonomiske incitament ikke er ligegyldigt, når det gælder om at lokke far til at vælge baby over jobbet.

I målingen fra Gallup svarer 55 procent af mændene, at fuld løn kunne få dem til at holde barselsorlov i tre måneder eller længere, mens kun syv procent svarer, at flere uger reserveret til faren kunne få dem til at gøre det samme. 23 procent svarer, at de ville holde orlov i tre måneder eller mere, hvis deres arbejdsgiver og kolleger bifaldt dette.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip