Fælles spisning: Kirker melder alt optaget skærtorsdag

Skrevet af admin

24/03/2016

Dagens topnyheder

Lammesteg, råstegte kartofler og vin serveret ved et langbord i kirkens midtergang.

Præster over hele landet har succes med at tage menigheden med på en rejse tilbage til Jesu sidste måltid inden korsfæstelsen.

De indbyder til måltidsgudstjenester i kirken eller i menighedshuset skærtorsdag aften for at markere den sidste nadver.

I Københavns Stift er det over halvdelen af kirkerne, som har taget traditionen til sig, og det samme gælder i flere af landets øvrige stifter.

I Nørresundby Kirke i Nordjylland venter pastor Karin Kristensen fuldt hus. 70-80 mennesker har tilmeldt sig.

- Vi dækker flot op med hvide duge og påskeliljer. Vi begynder med salmer og en prædiken, og så spiser vi måltidet. Bagefter er der en afsluttende salme, bøn og velsignelse, siger Karin Kristensen.

Hun mener, at den store interesse er et udtryk for et voksende ønske om at være en del af et fællesskab.

- Der er noget særligt ved at spise sammen med andre. Påsken har i manges bevidsthed handlet om påskefrokoster, men her får du, ud over måltidet, noget andet, siger Karin Kristensen.

Hun oplever samtidig, at mange gerne vil have en større forståelse for, hvad der skete i påskedagene fra den sidste nadver skærtorsdag, over korsfæstelsen langfredag, til genopstandelsen påskedag.

For selv om påsken er højdepunktet i kristendommen, så er den modsat julen for mange sværere at forstå.

- Julen har så mange ritualer. Påsken står svagere i sine ritualer, men et fælles måltid er konkret, og det kan vi forholde os til, siger Karin Kristensen.

I Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København, som samler 150 omkring bordet, oplever sognepræst Lars Ottosen også, at mange længes efter et fællesskab.

- Det er enormt stemningsfuldt at sidde sammen i kirken sådan en forårsaften. Det tiltaler folk at mærke den tryghed, som kirkerummet giver og samtidig opleve at være en del af et fællesskab, siger Lars Ottosen.

- Men det spiller selvfølgelig også en rolle, at vi gør meget ud af det med god mad, musik og en pæn opdækning. Ligesom når man holder et middagsselskab derhjemme.

Begge præster fortæller, at måltidsgudstjenesterne både tiltaler mennesker, som ofte kommer i kirken, men også mange, som ikke er kirkevante.

/ritzau/