Fængselsbetjente vil aflaste politi efter mangel på fanger

Et forslag fra Socialdemokraterne om at lade fængselsbetjente overtage ansvaret for eksempelvis transport af fanger fra det hårdt pressede politi, falder i god jord hos Fængselsforbundet.

Det fastslår forbundets formand, Kim Østerbye.

- I en tid hvor politiet mangler ressourcer, kunne man måske overveje enten at lave en fælles transportafdeling, eller at vi helt overtog området og så kunne ringe til politiet ved særlige opgaver, siger han.

- Det vil give langt større fleksibilitet. Og det vil alt andet lige kunne frigøre nogle ressourcer i politiet, hvilket de jo har hårdt brug for.

- Det gør vi allerede i København, hvor vi har en stor, professionel kørselsafdeling, der tager sig af den slags opgaver. Vi har 70-100 fanger ude at køre hver dag, siger Kim Østerbye.

Det er ikke mange år siden, at det var fængselsvæsnet, der var presset af massive overbelægninger i især arresthuse. Og flere gange beklagede Fængselsforbundet sig over problemet med, at der alt for ofte kun var én fængselsbetjent på vagt ad gangen.

Men nu melder Fængselsforbundet sig klar til at overtage både fangetransporter og sågar bemanding af politiets fotovogne.

Spørgsmål: Hvad er der sket, siden I nu pludselig er klar til at overtage andre områder?

- Vi mangler omkring 700 fanger, og vi har 430 tomme pladser i fængslerne, siger Kim Østerbye.

Spørgsmål: Men der kan vel hurtigt komme flere fanger igen?

- Der er ingenting i samfundet, der tyder på, at kriminaliteten vil stige. Det er ikke sådan, at vi får ungdomsårgange ud, hvor der kommer flere kriminelle til. De unge synes, det er yt at være kriminel, siger han.

- Vi har før haft perioder med færre fanger på fire-seks måneder, men hvor det så har vendt igen.

- Men det her har altså stået på i to år nu, så selvom man skærper straffen for nogle forbrydelser, så er der ingen tegn på, at det pludselig skulle komme væltende med fanger igen, siger Kim Østerbye.

/ritzau/

Dagens Gossip