Fængselsbetjente vil have peberspray i bæltet

Fængselsbetjente i landets fængsler efterlyser nye regler for brug af peberspray bag murene.

Det viser en rundringning, som dr.dk har lavet til 10 af landets fængsler.

Her siger ni ud af ti tillidsmænd, at de nuværende regler spænder ben for betjentenes daglige sikkerhed.

- Som det foregår lige nu, er pebersprayen låst inde i forskellige skabe rundt omkring i fængslet. Det betyder, at hvis det eksempelvis er slagsmål mellem to indsatte i et yderområde, så skal noget personale løbe hen efter den pågældende peberspray. Det betyder, at den præventive effekt af en peberspray helt forsvinder, siger Steen Østerberg, tillidsmand i Ringe Statsfængsel, til dr.dk.

Her har man endnu ikke brugt peberspray.

- Jeg tror faktisk, det skyldes, at vi ikke må gå med det. Det er et stort ønske fra personalet - ikke nødvendigvis hos alle, men der bør være en del af personalet, der har det i bæltet, siger Steen Østerberg til dr.dk.

I Fængselsforbundet, der organiserer 3.600 ansatte i de danske fængsler, forstår man betjentenes frustrationer.

- De regler, vi har nu, er ikke klare nok. Det er desværre op til det enkelte sted at vurdere, i hvilket omfang personalet må bære en peberspray på eksempelvis en nattevagt, siger Kim Østerbye, formand i Fængselsforbundet.

Siden juni 2011 har der været peberspray i afslåste skabe i de danske fængsler efter et vellykket forsøg i syv fængsler. 

Siden er pebersprayen i de danske fængsler blevet brugt cirka en gang om ugen.

I Kriminalforsorgen vil man ikke kommentere konkrete på ønsket fra fængselsbetjente om at få pebersprayen i bæltet, da man netop har afleveret en evaluering af ordningen til Justitsministeriet.

Dagens Gossip