Fængselsfolk: Indberetninger til PET sidder næppe løst

Skrevet af admin

17/02/2015

Dagens topnyheder

Når de ansatte i landets fængsler vælger at rette henvendelse til Politiets Efterretningstjeneste (PET) om muligt radikaliserede fanger, så sker det på baggrund af en række observationer og ikke bare enkeltstående udråb eller handlinger.

Det forklarer formanden for de civilt ansatte i fængslerne, Kriminalforsorgsforeningens formand, John Hatting.

- Kriminalforsorgen registrerer ændret adfærd såsom sympatier med Islamisk Stat eller ophængning af flag eller den slags. Men man laver altså ikke en indberetning på baggrund af enkeltstående hændelser, forklarer han.

- Mit klare indtryk er, at man samler flere episoder sammen, og fagligt og sagligt vurderer, hvad der er tale om, så det ikke bliver sådan noget løsrevet noget, der i virkeligheden kan bunde i almindelige frustrationer eller den slags, siger John Hatting.

Hans vurdering kommer, nu da det er kendt, at Kriminalforsorgen i 39 tilfælde over de senere år har lavet indberetninger til PET i et dertil indrettet særligt indberetningssystem.

Det skete også i tilfældet med den 22-årige formodede gerningsmand bag weekendens terrorangreb i København, der kostede to mennesker livet og sårede fem betjente.

PET har tirsdag erkendt, at man modtog en indberetning fra Kriminalforsorgen, men at man "ikke havde grund til at tro", at manden ville gennemføre et egentligt angreb.

John Hatting kender ikke til den konkrete indberetning. Men han mener, at selve antallet på 39 indberetninger vidner om, at den slags ikke er noget, der flyder i en lind strøm fra fængselsvæsnet.

- Der er i tusindvis af folk bag tremmer, så jeg tager de 39 indberetninger som udtryk for, at der ligger seriøse overvejelser bag dem, siger han.

Tilbage i midten af januar - længe før terrorangrebet i København - beskrev Berlingske faktisk de 39 indberetninger om radikal adfærd i Kriminalforsorgen.

Og her pointerede Kriminalforsorgen, at det oven i købet kun var "nogle af de 39 sager", der overhovedet har ført til, at PET er blevet kontaktet.

- Dem, vi vurderer som mere alvorlige eller er i tvivl om, sender vi videre til PET, sagde forsorgsfuldmægtig i Kriminalforsorgen Marie Louise Jørgensen dengang til Berlingske.

/ritzau/