Fængselsforbund: Medfanger giver terrortiltalte mobiler

Skrevet af admin

01/03/2016

Mest læste i dag

I Fængselsforbundet har man svært ved at se, hvordan man skal undgå, at fangerne har telefoner, fordi de kan mødes og udveksle indsmuglede varer, uden at der er nok personale til at holde opsyn.

Derfor er det ikke så overraskende, at en af de terrortiltalte for attentatet i København sidste år endnu engang har haft adgang til en mobiltelefon i fængslet.

Et fund der vel og mærke er gjort efter, at justitsminister Søren Pind (V) ved et samråd i slut januar oplyste, at de tiltalte allerede dengang har haft adgang til syv telefoner, og at man derfor ville forsøge at skærpe opsynet.

- Det sker, fordi mobiltelefonen, som jeg har forstået det, har været holdt af andre. Og fordi, at fængsler og arresthuse er så utætte, siger formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

Ifølge ham er det umuligt at opdage telefonerne i fængslerne, så længe der ikke er mere mandskab og hjælpemidler til rådighed for fængselsbetjentene til at foretage visitationer af alle fangerne, der nemt kan smugle ting ind for hinanden.

- Så længe folk har adgang til fællesskab, og det har man lov til, hvis man ikke er isoleret via retsplejeloven, er det svært at forhindre, at ting kommer ind i fængslet, siger han.

Han understreger også, at fængselsbetjentene på det sidste har været særligt bevidste om, at netop de terrortiltalte skulle under strengere opsyn.

- Efter januar har der været et særligt fokus på det her, og det er min påstand, at det også er derfor mobiltelefonen bliver fundet så hurtigt, siger han uden dog at kunne give oplysninger om, hvor længe den tiltalte har haft adgang til telefonen.

Med flere visitationer kan man ifølge ham håbe på at bringe antallet af indsmuglede telefoner ned. Men et fængsel helt uden indsmuglede telefoner, tror han ikke er realistisk.

Senere mandag forventes der en redegørelse om netop de tiltaltes adgang til mobiltelefoner.

/ritzau/