Fængselsformand næsten tilfreds for forlig

Hvis justitsminister Morten Bødskov (S) var til eksamen hos fængselsbetjentene i fremtidens drift af de danske fængsler, så ville han næsten bestå.

Sådan lyder dommen fra formanden for fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet, Kim Østerbye, efter regeringens har lagt sit udspil frem for Kriminalforsorgen for de næste fire år. Kriminalforsorgen driver fængslerne.

- Jeg er overvejene positiv over for alle de gode nye tiltag, der er for antallet af fanger og resocialisering, men ministeren består dog kun delvist svendeprøven, siger Kim Østerbye til Ritzau.

De nye tiltag indebærer 200 nye pladser i de overfyldte danske fængsler, flere narkohunde til at bekæmpe stoffer indenfor murerne og indkøb af håndholdte detektorer til at finde ulovlige mobiltelefoner.

Sammenlagt koster nye initiativer såsom 200 nye pladser og styrket indsats for at få fanger ud af kriminalitet, når de løslades, 1,7 milliarder kroner. Men det er først efter, at fængslerne selv har effektiviseret for 303 millioner kroner. Og det bekymrer formanden.

- Det ser lidt ud som om, at aftalen fodrer katten med sin egen hale. Det virker som om, at en stor del af pengene skal findes ved, at vi selv skal spare, fortæller fængselsformanden, der frygter, at fængselsbetjentene skal løbe hurtigere og derfor må sløjfe de gode tanker.

- Vi får formentlig ikke flere fængselsbetjente, selvom vi får 200 nye pladser, og så bliver det svært at indføre de tiltag, der drejer sig om resocialisering, forklarer Kim Østerbye, der dog accepterer, at fængselsbetjent-elever skal gå fra elevløn til SU.

Regeringen skal nu forhandle med de andre partier om en samlet aftale for de danske fængsler indtil 2016.

Dagens Gossip