Fængslet amerikaner bliver handelsobjekt

Sandsynligvis afkortes opholdet i lejren, men hvornår en eller anden højt profileret amerikansk politiker eventuelt får tilladelse til at tage ham med hjem, er helt uvist. For ifølge en repræsentant for en sydkoreansk tænketank, er der ingen tvivl om, at nordkoreanerne vil gøre Kenneth Bae til et handelsobjekt over for amerikanerne.

»Nordkorea har vist, at de ønsker at bruge ham som et forhandlingskort, sådan som de har gjort før,« siger Cheong Seong-chang fra tænketanken Sejong til Reuters i en kommentar til dommen.

Det er den nordkoreanske højesteret, der har idømt Kenneth Bae 15 års »hårdt arbejde«, efter den amerikanske statsborger har siddet fængslet siden november sidste år, hvor han blev anholdt. Han var oprindeligt med i en gruppe på fem udlændinge, der med gyldige turistvisa var på besøg i den nordkoreanske by, Rajin, hvor Kenneth Bae ifølge de nordkoreanske anklager, begik »forbrydelser mod den nordkoreanske stat«.

Forbrydelsernes art er ikke specificeret, men ifølge menneskerettighedsaktivister i Seoul, skal han have fotograferet sultne børn, oplyser Reuters. Det er ingen hemmelighed, at store dele af den nordkoreanske befolkning er dybt forarmet og plaget af kronisk mangel på mad, men for det nordkoreanske familiediktatur, nu med Kim Jong-un i spidsen, er enhver uautoriseret dokumentation af forholdene en forbrydelse.

Besøgende nødhjælpsorganisationer har dog tidligere fået tilladelse til at filme på nordkoreanske børneinstitutioner og vist omverdenen billeder af de forfærdende forhold. Menneskerettighedsorganisationer har også dokumenteret de umenneskelige og slavelignende vilkår, som fanger i de nordkoreanske lejre lever under. Amnesty International og Human Rights Watch vurderer, at op mod 200.000 nordkoreanere - børn som voksne - er spærret inde i Nordkoreas vidt forgrenede net af arbejdslejre, hvor tortur er lige så udbredt, som rigelig mad er en sjældenhed.

Svenske diplomater, der varetager USAs interesser i Nordkorea, har ydet Kenneth Bae konsulær bistand under »retssagen«, men om de får tilladelse til at besøge ham i arbejdslejren vides ikke.

En af de ting, der kan få Kenneth Bae til at bevare troen på, at han kan forlade fangelejren i live, er historien om de to amerikanske journalister Laura Ling og Euna Lee, der også sad i arbejdslejr med en dom på 12 år. Deres forbrydelse var, at de i 2005 krydsede grænsen til Nordkorea fra Kina uden tilladelse.

Fire år efter blev de sat på fri fod. Det skete som en modydelse for, at tidligere præsident Bill Clinton i 2009 rejse til Nordkorea og lod sig fotografere med landets ledere.

Forholdet mellem Nordkorea og USA er i øjeblikket ekstremt dårligt. Nordkorea har truet USA med atomkrig og USA har som svar sendt militært isenkram til regionen.

Kenneth Bae er derfor i en dobbelt vanskelig situation.

Det er svært at se en amerikansk politisk topprofil lande i Pyongyang indenfor en overskuelig tidshorisont.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip