Fængslet dansker i Libanon for retten til februar

En 20-årig dansk mand med palæstinensisk baggrund har siden august siddet fængslet i det libanesiske militærfængsel, og han er blevet et meget konkret eksempel på de flydende grænser mellem humanitært arbejde og terror i det uroplagede Syrien.

Indtil videre er den unge danske mand ikke blevet præsenteret for et egentligt anklageskrift, men lokale kilder oplyser til Berlingske, at hans retssag netop er blevet berammet til februar 2014.

Det er endnu uvist, hvornår et anklageskrift lander i sagen, men her er, hvad vi ved om den unge dansker:

Om aftenen fredag den 9. august bliver han stoppet i en bil ved et checkpoint i byen Arsal i Bekaa-regionen sammen med to andre. Området, tæt på den syriske grænse, er kendt for at være domineret af tropper fra Den Frie Syriske Hær, der bliver støttet af Vesten i kampen mod Assad-styret i Syrien. Ifølge lokale kilder kom den unge dansker i bilen inde fra Syrien, hvor han angiveligt har villet lave humanitært arbejde for at hjælpe den syriske befolkning.

Da bilen bliver stoppet fredag den 9. august er der dog ikke meget nødhjælp i bilen. Den er fyldt med både våben og sprængstoffer og de tre passagerer – herunder den danske mand bliver anholdt. De sidder alle tre fængslet i Beirut og venter på retssagen til februar.

Libanesiske medier har tidligere skrevet, hvordan de tre mænd angiveligt var på en selvmordsaktion, men det har ikke været muligt at få bekræftet de nærmere detaljer om de tre personers forehavende.

»Vi kan bekræfte, at der sidder en dansk statsborger fængslet i Libanon. Vi udøver sædvanlig konsulær bistand og har formidlet kontakt til en lokal advokat. Yderligere kan vi ikke bidrage med i denne sag,« siger Folmer Jensen, vagthavende i Udenrigsministeriets Borgerservice, til Berlingske.

Siden konflikten eskalerede i Syrien for godt et år siden har der været en strøm af indsamlinger til fordel for ofrene i Syrien. Tøj, mad og hospitalsudstyr er kørt til det borgerkrigsramte land takket være private kræfter i Danmark. Men man skal se sig for, når man vælger at støtte den civile befolkning med donationer, lyder advarslen fra blandt andet Politiets Efterretningstjeneste (PET). Nogle personer og grupper i Danmark kanaliserer nemlig penge til den væbnede kamp under dække af at yde humanitær støtte til den syriske civilbefolkning.

Blandt andet har omstridte prædikant Abu Ahmed, moskeen Quba på Amager og foreningen Hjælp4Syrien været efterforsket for opfordringer til at gå i hellig krig og for mulig terrorfinansiering. En sag som Københavns Politi dog droppede i september.

Det er uvist, hvor mange danskere, der er taget til Syrien eller nabolandene for at lave humanitært arbejde og hjælpe den syriske civilbefolkning med nødhjælp. Men ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har mindst 65 personer taget turen fra Danmark til Syrien for at gå i hellig krig. Heraf er syv omkommet. De reelle tal er dog mindst dobbelt så høje, vurderer PET, der samtidig kalder de danske Syrien-krigere »en af de alvorligste sikkerhedstrusler i vores samfund i øjeblikket«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip