Fængslet kurdisk mand overføres til Tyskland

En fængslet kurdisk mand udleveres tirsdag fra Danmark til Tyskland, hvor han beskyldes for at have fungeret som lokal leder af PKK, Kurdistans Arbejderparti.

Den 60-årige blev anholdt 8. juni af politifolk i Østre Landsret, netop som han var blevet frifundet i en stor sag om millionstøtte til PKK.

Anholdelsen skyldes en arrestordre, som de tyske myndigheder har udstedt. Og siden har han været frihedsberøvet i Vestre Fængsel.

Udsendelsen til Tyskland sker tirsdag frivilligt, oplyser hans forsvarer, advokat Anders Schønnemann Olesen.

- Han ønsker at få de tyske domstole til at vurdere sagen, har advokaten tidligere fortalt.

Han sigtes for at være medlem af en udenlandsk terrororganisation, er det kommet frem i et retsmøde i Dommervagten. I Tyskland er PKK forbudt.

Fra august 2014 og syv måneder frem skal han have fungeret som PKK's leder i Bremen og flere andre byer. Han var såkaldt kadro, som styrede økonomi, propaganda og organisation, lyder påstanden.

Den 60-årige afviser beskyldningen, men han vil gerne tilbage til Tyskland, hvor han har sin familie, og hvor han har boet siden 1978.

Også af den danske anklagemyndighed blev han beskyldt for at have fungeret som kadro.

Tiltalen i Danmark handlede om finansiering af terrorisme. Han deltog i formidlingen af 37 millioner kroner til PKK, lød den danske påstand.

Men to gange blev han frifundet efter en langvarig proces.

Første gang i oktober 2014 efter cirka 60 retsmøder i Københavns Byret.

Statsadvokaten ankede til Østre Landsret, og her blev han forleden efter omtrent lige så retsmøder atter frifundet.

/ritzau/

Dagens Gossip