Fængslet og pisket saudiaraber vinder stor EU-hæder

Skrevet af admin

29/10/2015

Mest læste i dag

Den fængslede saudiarabiske blogger og aktivist Raif Badawi, der er idømt 10 års fængsel og 1000 piskeslag, vinder EU's store menneskeretspris for 2015.

Det siger Europaparlamentets formand, Martin Schulz, på et pressemøde i Strasbourg efter en formandskonference i Europaparlamentet, hvor vinderen er fundet.

Martin Schultz siger, at fundamentale menneskerettigheder bliver trådt under fode i Saudi-Arabien, og at Raif Badawi er blevet udsat for brutal tortur.

- Jeg opfordrer kongen af Saudi-Arabien til at benåde Badawi og løslade ham, så han kan komme og modtage prisen, siger Martin Schultz.

Raif Badawi blev anholdt i 2013 på anklager om at fornærme islam. I 2013 blev han idømt syv års fængsel og 600 piskeslag, men året efter blev straffen forhøjet til 10 års fængsel, 1000 piskeslag og en bøde.

Den saudiarabiske aktivist fik tildelt de første 50 piskeslag foran hundredvis af tilskuere 9. januar i år. Resten af piskeslagene er foreløbig udsat på grund af Badawis dårlige helbred.

Hans kone, Ensaf Haidar, der efter dødstrusler er flygtet til Canada med parrets tre børn, siger på vegne af sin mand, at det er "et budskab om håb og mod", at Badawi er blevet tildelt den prestigefulde Sakharovpris.

- Jeg takker Europaparlamentet. Jeg er meget lykkelig over denne pris, siger hun på vegne af sin fængslede mand.

Sakharovprisen for tankefrihed er Europas vigtigste menneskeretspris, og den uddeles hvert år af Europaparlamentet.

Tidligere vindere er blandt andre den pakistanske skolepige Malala Yousafzay, der i 2012 blev forsøgt dræbt af Taliban på grund af sin støtte til skolegang for alle, den sydafrikanske frihedshelt Nelson Mandela og FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Prisen, der blev oprettet i 1988, er opkaldt efter den sovjetiske systemkritiker og borgerretsforkæmper Andrej Sakharov, der fik Nobels fredspris i 1975 for sit arbejde for at forsvare menneskerettighederne og fremhæve farerne ved atomvåbenkapløbet.

/ritzau/