Fængsling af aarhusianer og 16-årig forlænges i Kundbysag

Skrevet af admin

27/04/2016

Mest læste i dag

Beviserne i en sag om planlægningen af bombeangreb mod to sjællandske skoler er efter mere end tre måneders efterforskning stadig så stærke, at en 16-årig pige og en tidligere syrienkriger fra Aarhus skal blive bag tremmer.

Ved et retsmøde i Holbæk har en dommer onsdag besluttet at forlænge de sigtedes fængsling med yderligere fire uger frem til 25. maj.

Begge de fængslede nægter sig skyldige i anklagemyndighedens sigtelse om forsøg på terrorisme. Terrorisme, som angiveligt skulle være gået ud over den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle.

Pigen havde ifølge sigtelsen planer om at angribe de to skoler med hjemmelavede bomber, og den 24-årige har ifølge anklagemyndigheden bistået hende.

Ved onsdagens retsmøde valgte dommer Anette Rahr Codam at lukke dørene, hvorfor beviserne mod parret fortsat ikke er offentligheden bekendt.

- Jeg mener stadig, at hensynet til sagens efterforskning vejer tungere end offentlighedens interesse i at få indblik i sagen, sagde dommeren.

Anklager Lasse Biehl forklarede efterfølgende, at politiet fortsat mangler at afhøre flere hundrede vidner. Han ønsker ikke, at de skal kunne læse om sagens detaljer i pressen.

På trods af forventningen om de lukkede døre var en mindre gruppe familiemedlemmer mødt op i retten for at støtte den 16-årige pige. Blandt andre nåede både hendes mor og søster at give den sorthårede pige et knus, inden hun blev ført væk af politiet.

Det er ikke klart, hvorfor parret skulle ønske at angribe de to skoler.

Men på nettet har pigen fortalt, at hun støtter jihad, ligesom hun angiveligt var uvenner med flere elever på Sydskolen i Fårevejle, hvor hun tidligere har gået.

Hvad angår den 24-årige, har han selv stået frem i flere medier og fortalt om en ungdom med vold og røverier, der til sidst kostede ham en dom på to års fængsel.

I fængslet begyndte han at læse Koranen og konverterede til islam. Siden da har han flere gange været i Syrien.

Den såkaldte Kundbysag kom første gang til offentlighedens kendskab, da politiet 13. januar gennemførte en storstilet aktion i pigens hjem ved Kundby tæt på Holbæk.

Dagen efter meldte den 24-årige sig selv til politiet.

/ritzau/